Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Meeste Irakezen gaan waarschijnlijk niet stemmen'

29 jan 05

De Iraakse president Ghazi al-Yawar verwacht dat de meerderheid van de Irakezen zondag bij de verkiezingen thuis blijft uit vrees voor geweld. "We hopen dat de meeste Irakezen deelnemen aan de verkiezing, maar we weten dat de meerderheid dat niet zal doen", aldus al-Yawar. "De meeste mensen zullen besluiten niet te gaan, niet omdat zij de verkiezingen boycotten, maar wegens de veiligheidssituatie.''

Uit een enquête in opdracht van Abu Dhabi TV blijkt dat 76 procent van de soennieten in Irak zeker niet zal deelnemen aan de verkiezing. Slechts 9 procent gaf aan wel gebruik te zullen maken van hun stemrecht. De soennieten vormen ongeveer eenvijfde deel van de bevolking. Van de sjiitische bevolkingsmeerderheid wil 80 procent gaan stemmen en van de Koerdische bevolking 57 procent.

Van de soennieten vindt 82 procent dat de Amerikaanse troepen direct na de vorming van een nieuwe regering het land moeten verlaten. Bij de sjiieten is dat 69 procent. Meer dan de helft van de soennieten (53 procent) vindt gewapende aanslagen op buitenlandse troepen legitiem.

Een zelfmoordaanslag in de Iraakse stad Khanaqiun aan de grens met Iran heeft zaterdag zeker acht levens geëist. Onder de doden zou zich ten minste een kind bevinden, meldden de lokale autoriteiten. Onduidelijk is vooralsnog wat het doelwit was van de kamikazeactie.

Verschillende lezingen komen uit de getroffen stad. Agenten spraken aanvankelijk van een stembureau, maar wijzigden hun verhaal later. Het zou gaan om een kantoor van een Turkmeense partij die meedoet aan de stembusgang van zondag. Een lokale politicus houdt het echter weer op een centrum van veiligheidstroepen dat het doelwit zou zijn geweest.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief