Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zestig procent Iraakse kiezers bracht stem uit

30 jan 05

De stembussen in Irak zijn gesloten. Ondanks een reeks aanslagen op stembureaus was de opkomst hoog. Volgens de kiescommissie heeft meer dan 60 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht.

De Irakezen brachten hun stem uit voor het 275 zetels tellende parlement, dat een nieuwe grondwet moet gaan opstellen. Volgens een woordvoerder van de tienduizend waarnemers in Irak zijn de verkiezingen eerlijk verlopen. President Bush zei bemoedigd te zijn door de hoge opkomst en het verkiezingsverloop.

De 5220 stembureaus in Irak openden vanochtend om 5 uur Nederlandse tijd. Circa 14 miljoen Irakezen konden kiezen voor een Nationale Assemblee. Daarnaast werd in de drie Koerdische provincies een autonoom Koerdisch parlement gekozen.

Ondanks de zeer strenge veiligheidsmaatregelen, waarbij zo'n 100.000 Iraakse agenten en militairen zijn ingezet, hebben soennitische opstandelingen vanmorgen een reeks aanslagen gepleegd op stembureaus.

In enkele gevallen bliezen tegenstanders van de verkiezingen zichzelf op in een rij wachtende kiezers, maar opstandelingen gebruikten ook mortiergranaten om de stembureaus aan te vallen.

's Middags werd een zelfmoordaanslag gepleegd op een bus vol soennitische kiezers ten zuiden van Bagdad. Daarbij vielen zeker vijf doden. Tenminste 27 mensen kwamen bij de aanslagen om. Ten noorden van de hoofdstad is een Brits Hercules-transportvliegtuig neergestort. Over mogelijke slachtoffers of de oorzaak van het ongeluk is niets bekend.

De aanslagen volgden op een verklaring van de radicale leider al-Zarqawi, die de Irakezen waarschuwde niet te gaan stemmen. Hij zei een "totale oorlog" te zullen voeren tegen de verkiezingen.

Gisteren werd de noodtoestand in het land met dertig dagen verlengd, na een reeks aanslagen waarbij 17 Irakezen omkwamen. In de provincie al-Muthanna, waar de Nederlanders zijn gelegerd, is de stembusgang rustig verlopen.

Ondanks de aanslagen was de opkomst in de sjiitische gebieden zeer hoog met lange rijen voor de stembureaus. Bij sommige stembureaus in Bagdad is 95 procent van de kiezers komen opdagen.

Ook de Koerden in het noorden van Irak gingen massaal stemmen. De meeste stemmen in die gebieden gaan waarschijnlijk naar de Koerdische Alliantie, die streeft naar meer autonomie voor de Koerden. De soennieten hebben, zoals verwacht, de gang naar de stembus nauwelijsk gemaakt. Veel stembureaus bleven gesloten vanwege de dreiging van aanslagen.

De Iraakse regering is desondanks tevreden over de opkomst. "Dit is een historsche dag voor Irak", stelde premier Allawi. "Een dag waarop Irakezen hun hoofd hoog kunnen houden omdat ze de terroristen uitdagen en zelf hun toekomst bepalen."

Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan roemde de Irakezen die de stembusgang hadden gemaakt. "Irakezen die vandaag hebben gestemd zijn moedig. Ze weten dat ze stemmen voor de toekomst van hun land, dus moeten we hen aanmoedigen en steunen."

Het tellen van de stemmen gaat een aantal dagen duren. De uitslag wordt tussen 8 en 10 februari verwacht.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief