Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Sterkere positie voor ontevreden student'

7 feb 05

De positie van studenten komt nog onvoldoende uit de verf in de kabinetsvoorstellen voor een aanpassing van het hoger onderwijs. "Studenten krijgen nog steeds te weinig mogelijkheden om hun recht te halen", zo reageert M. Hofmijster, voorzitter van studentenorganisatie ISO, op de plannen die minister Van der Hoeven (Onderwijs) en haar staatssecretaris Rutte maandag naar de Tweede Kamer stuurden.

De studentenvakbond LSVb vindt dat er een geschillencommmissie moet komen als een student niet tevreden is met het onderwijs, zowel binnen de universiteit als op landelijk niveau. Ook zou de student volgens de LSVb nog naar de rechter moeten kunnen stappen.

De bewindslieden houden het op een centraal punt binnen een instelling waar studenten met hun klachten terechtkunnen. "Studenten moeten hun collegegeld terug kunnen krijgen", vindt ISO-voorzitter Hofmijster. "Dat is nu nog onvoldoende geregeld. Deze notitie ademt te weinig ambitie uit." Dat in de wet komt te staan dat studenten recht hebben op goede informatie over hun studie, vindt ze een stap vooruit.

Het ISO vindt het jammer dat de medezeggenschap voor studenten niet sterker wordt, maar LSVb-voorzitter Toering is al lang blij dat aan de huidige medezeggenschap niet wordt getornd. "Daar waren we heel bang voor."

Beide studentenbonden vinden dat toetsing van de kwaliteit zo dicht mogelijk bij de afzonderlijke studies moet liggen en niet op het hogere domeinniveau dat nu wordt voorgesteld. Wel zijn ze erover te spreken dat binnen die domeinen de student meer te kiezen krijgt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief