Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet zegt urgentie bij eerwraak toe

10 feb 05

Het kabinet zegt snel maatregelen te zullen nemen om de bescherming van ernstig bedreigde vrouwen in de noodopvang te verbeteren. Minister Donner van Justitie zal hierover zo spoedig mogelijk gaan praten met de Federatie Opvang en gemeenten. Daarmee hield hij een motie van treurnis, die VVD-Kamerlid Hirsi Ali voor hem in gedachten had, van zich af.

De bewindsman deed zijn toezegging donderdag tijdens eeningelast spoeddebat. De Tweede Kamer drong unaniem aan op meer en snellere maatregelen en vond daar in de ochtend te weinig gehoor voor bij Donner en minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Ook een oude motie van Hirsi Ali en D66 uit maart vorig jaar, was nog steeds niet uitgevoerd. Daarin werd al om extra beschermingsmaatregelen gevraagd.

De afwijzende reactie bleek te berusten op een misverstand, meldden de bewindslieden in het spoeddebat. Verdonk erkende haar verwarring en vergissing. Ze ging niet op de motie in, omdat zij dacht dat die niet aangenomen was. "Dat was een communicatiefout aan mijn tafel. Er ging bij mij geen lichtje branden", aldus de bewindsvrouw. Donner zelf ging helemaal niet meer op de motie in, vanwege tijdgebrek zei hij. Uiteindelijk bleek dat de ministers al schriftelijk hadden toegezegd de betreffende motie uit te voeren.

De andere partijen hekelden de dreiging die Hirsi Ali opvoerde. Opmerkelijk genoeg haalde VVD-fractieleider Van Aartsen nog voor het debat de kou uit de lucht. Hij had contact gehad met Donner en Verdonk en sprak van een misverstand.

Aanleiding voor de haast was de melding van de Federatie Opvang onlangs dat meer dan honderd vrouwen die in opvanghuizen verblijven, toch in levensgevaar verkeren. Zij worden ook daar ernstig bedreigd door mannen die hen willen wreken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief