Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet: niet slaan moet bij ouders de norm worden

11 feb 05

Ouders mogen hun kinderen niet slaan, niet geestelijk verwaarlozen of vernederen. Dat is de norm die het kabinet wil vastleggen in het Burgerlijk Wetboek. Het kabinet ging vrijdag akkoord met een wetsvoorstel hiertoe van minister Donner van Justitie. Doel is kindermishandeling terug te dringen.

"Bij opvoeding hoort geen geweld", is de boodschap van Donner na afloop van de ministerraad. Over de zogeheten opvoedkundige tik wil hij geen "eindeloze" discussie voeren. "In beginsel moet je zo'n tik niet uitdelen. Een tik leidt bij velen tot geweld", aldus Donner. "Het gaat om het grote maatschappelijke probleem."

Hij doelt daarmee op de naar schatting 50.000 tot 80.000 kinderen in Nederland die jaarlijks mishandeld worden door hun opvoeders. Enkele tientallen kinderen overlijden daardoor, wordt geschat. Een onderzoek naar de omvang wordt begin 2006 afgerond.

Geweld en kindermishandeling zijn al gewoon strafbaar volgens het Wetboek van Strafrecht. Het kabinet wil met het nieuwe artikel een norm stellen. "Het is goed dat iedereen zich zal afvragen: is dit geweld? Het geeft een voorbeeld en een signaal aan mensen die geen maat kunnen houden", aldus de bewindsman.

Het artikel draait de bewijslast om als er signalen van mishandeling zijn, zoals blauwe plekken. Ouders kunnen zich niet zomaar meer verschuilen achter de ouderlijke tucht. "Het is een verschuiving van het schaduwgebied dat nu bestaat. Het moet niet. Dat is de norm." Bij overtreding kan onder toezicht stelling volgen of ontzetting uit de ouderlijke macht. De strafrechter kan een celstraf opleggen.

Premier Balkenende wees er vrijdag op dat fysiek contact bij een ouderlijke vermaning nog wel is toegestaam. "Deze maatregel slaat niet op ouders die hun kind eens stevig bij de arm nemen. Het gaat om het tegengaan van mishandeling." Volgens de premier is een verbod op mishandeling in het Burgerlijk Wetboek meer dan een symbool. Het heeft ook een juridische betekenis, zodat instanties werk kunnen maken van concrete gevallen van kindermishandeling.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief