Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers stapt op bij de Verenigde Naties

21 feb 05

Ruud Lubbers heeft zondag in New York zijn functie als Hoge Commisaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties beschikbaar gesteld. De al langer circulerende verhalen over ongewenste intimiteiten noopten hem tot dit besluit. In afwachting van een opvolger zet hij zijn werkzaamheden voorlopig voort.

De 65-jarige Lubbers trad vier jaar geleden aan bij de vluchtelingenorganisatie Unhcr. Vorig jaar pleitte Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN, hem nog vrij na een formele klacht van een Amerikaanse vrouwelijke medewerker. Lubbers zou haar in de billen hebben geknepen. De oud-premier kreeg wel een berisping.

De zaak werd vrijdag weer opgerakeld, toen de Britse krant The Independent meldde dat het Bureau voor Intern Toezicht van de VN vorig jaar in een rapport een vernietigend oordeel had geveld over Lubbers. Klachten van anonieme medewerksters "duiden op een patroon van seksuele kwelling door Lubbers", citeerde de krant uit het tot dan geheime rapport.

Lubbers zou geprobeerd hebben de uitkomst van het onderzoek naar de beschuldigingen van de Amerikaanse vrouw te beïnvloeden, onder meer door een vernietigende brief over haar te schrijven. Lubbers zei vrijdag na een gesprek met Annan nog dat hij vastbesloten was aan te blijven. Het bureau van Annan liet toen al doorschemeren dat de positie van Lubbers ter discussie stond.

Lubbers overdacht zijn positie dit weekeinde en kwam tot de conclusie dat hij zijn functie moest neerleggen. Annan krijgt in een zondag gepubliceerde brief van Lubbers nog stevige kritiek. "Meer dan vier jaar heb ik al mijn energie gestoken in de Unhcr. De Unhcr en zijn staf waren een aanwinst voor de VN-familie. Nu, temidden van een serie problemen en voortdurende druk vanuit de media, kijkt u hier kennelijk anders tegen aan. Om eerlijk te zijn en ondanks al mijn loyaliteit, de beledigingen hebben tot een gevoel van gekwetstheid geleid en daarom treed ik af".

Partijgenoten als premier Balkenende en CDA-fractievoorzitter Verhagen noemden het wrang dat Lubbers zich genoodzaakt ziet om op te stappen, nadat hij vorig jaar nog door Annan was vrijgepleit. PvdA-leider Bos noemt de beslissing van Lubbers "triest, maar blijkbaar onvermijdelijk".

Volgens VN-baas Kofi Annan hebben de voortdurende controverses over de beschuldigingen van seksuele intimidatie de positie van Lubbers onmogelijk gemaakt. In een verklaring laat
hij weten blij te zijn dat Lubbers het besluit nam met het oog op de belangen van de Unhcr.

De VN-topman dankt Lubbers voor zijn toewijding en betrokkenheid de afgelopen vier jaar als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Annan is van mening dat het aftreden in het belang van de Unhcr is en hoopt dat de organisatie aan een nieuwe hoofdstuk kan beginnen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief