Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Graaf tevreden over bustour

4 mrt 05

Het zit er op. Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing kan gaan uitrusten van zijn Tour Gekozen Burgemeester. Vier dagen lang reed hij met een bus bijna 1150 kilometer, langs veertig gemeenten om - omringd door camera's - over zijn stokpaardje te spreken.

Zelf is hij tevreden over de tour, die hij uitdrukkelijk geen promotour wil noemen. Hij zegt graag met zijn tegenstanders om de tafel te zitten. "Ik ben dol op debat. Dat moet gevoerd worden." Anderen denken echter dat de rondrit weleens een tegengesteld effect kan hebben opgewekt, namelijk irritatie.

Zo mopperde burgemeester Pop van Haarlem en voorzitter van het genootschap van Burgemeesters in Den Haag Vandaag: "Het lijkt een beetje alsof een nieuw wasmiddel in de markt moet worden gezet." En in het radioprogramma Stand.nl stemde 59 procent 'oneens' op de stelling 'Er moet een gekozen burgemeester komen', terwijl tot nu toe steeds uit peilingen bleek dat een meerderheid voor was.

Vooraanstaande Nederlanders als de Amsterdamse korpschef Welten lieten zich sceptisch uit over het kroonjuweel van De Graaf: "Welk probleem probeer je nu op te lossen? Het gaat toch prima zo?" En dan was er nog het akkefietje met schrijver Ronald Giphart, die zijn medewerking aan de Tour introk, nadat zijn makker Henk Westbroek te horen had gekregen dat hij niet in de bus mocht meerijden.

Daar staan echter ook enthousiastelingen tegenover, zoals de Maastrichtse burgemeester Leers, die vastbesloten is zich volgend jaar verkiesbaar te stellen. Het is nu aan de Tweede Kamer om een definitief oordeel over de gekozen burgemeester te vellen. Als die zich achter de plannen van De Graaf schaart, zullen alle huidige burgemeesters volgend jaar worden ontslagen.

De burgers mogen vervolgens een nieuwe burgervader kiezen. En volgens De Graaf zijn ze daar zeer goed toe in staat. Hij verbaast zich over de kritiek dat dan alleen maar soapsterren in aanmerking komen. "Dat is een onderschatting van de bevolking. Als je doorvraagt, vrezen mensen vooral dat hun buurman op zo iemand zal stemmen."

Zelf zal De Graaf zich niet verkiesbaar stellen. "Als ik niet opnieuw minister word, verlaat ik de politiek. Dan heb ik lang genoeg in het politieke bedrijf gezeten."

(Bron: nosnieuws.nl)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief