Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet niet op voorhand tegen benoeming Wolfowitz

17 mrt 05

Het kabinet is niet van plan om de door de VS naar voren geschoven kandidaat voor het presidentschap van de Wereldbank, de huidige onderminister van Defensie Paul Wolfowitz, "bij voorbaat af te schieten". Volgens minister Zalm (Financiën) is iemand die nauw bij een oorlog betrokken is geweest, niet automatisch ongeschikt om de Wereldbank te leiden.

President Bush maakt de kandidatuur woensdag bekend. Zalm reageerde donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer op felle kritiek op de voordracht van vooral GroenLinks en de PvdA. GroenLinks-woordvoerder Vendrik vroeg zich af "wat de Amerikaanse president bezielde door Wolfowitz naar voren te schuiven. De man staat symbool voor de oorlog in Irak, niet voor de oorlog tegen armoede."

Zalm wees erop dat de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Robert McNamara als president van de Wereldbank goed werk heeft verricht. Die was in de jaren zestig het symbool van de oorlog in Vietnam. McNamara begon in 1968 als president van de Wereldbank en behield die functie tot zijn pensioen in 1981.

De voordracht was bij Zalm overigens niet als een verrassing gekomen. Hij was al eerder door zijn Amerikaanse collega van Financiën gebeld om "Wolfowitz in de week te leggen". De bewindsman wees er verder op dat de Amerikaan zich niet uitsluitend met oorlog heeft bezig gehouden, maar in zijn werkzame leven een breed aandachtsveld heeft opgebouwd. Zo was hij drie jaar ambassadeur in Indonesië en was hij enige tijd verbonden aan de gerenommeerde John Hopkins Universiteit.

Het kabinet wacht de gesprekken af die de bewindvoerders van de lidstaten van de Wereldbank met Wolfowitz zullen voeren. Voor Nederland is dat oud-PvdA-leider Melkert. Daarnaast wil Zalm nog wat eigen onderzoek doen naar de antecendenten van de Amerikaanse kandidaat en verwacht hij dat Wolfowitz zich nog aan hem zal voorstellen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief