Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA blokkeert gekozen burgemeester

22 mrt 05

De PvdA in de Eerste Kamer heeft tegen een wijziging van de grondwet gestemd om de gekozen burgemeester mogelijk te maken. PvdA-woordvoerder Van Thijn vond de concessies die minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing eerder in het debat deed onvoldoende.

De Graaf deed de nodige concessies om de PvdA over de streep te trekken. Maar de sociaal-democraten waren al niet onder de indruk van de toezegging van minister De Graaf dat niet alle gemeenten al volgend jaar over moeten stappen op een gekozen burgemeester. De Graaf wilde aanvankelijk dat volgend jaar in alle gemeenten burgemeesters worden gekozen.

PvdA-woordvoerder Van Thijn zei dat de onomkeerbaarheid van het proces de doorslag gaf voor de nee-stem van de PvdA. Eerder al noemde Van Thijn de concessie van De Graaf "onvoldoende". Hij zei dat hij zou adviseren de fractie tegen de grondwetswijziging te laten stemmen.

Het 'nee' van de PvdA is een harde klap voor D66-minister De Graaf. Door het verlies zal D66 zijn kroonjuweel, de gekozen burgemeester, voorlopig niet realiseren. De gekozen burgemeester was voor de democraten bovendien één van de redenen om in dit kabinet te stappen.

Na de hoofdelijke stemming in de senaat toonde De Graaf zich zeer teleurgesteld. "De PvdA heeft nu definitief bewezen de partij van de regenten te zijn", zei hij omringd door een horde journalisten. Hij wilde niet in gaan op vragen over de politieke gevolgen en zijn eigen positie. "Ik ga eerst een nacht slapen."

De grondwetswijziging was nodig om een gekozen burgemeester mogelijk te maken. Nu staat in de grondwet dat de burgemeerster door de Kroon benoemd wordt. Voor de zogenaamde deconstitutionalisering van de burgemeestersbenoeming was een tweederde meerderheid nodig. Die kwam er dus niet doordat de PvdA tegen het voorstel stemde om de burgemeestersbenoeming uit de grondwet te halen.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief