Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw zeebeving voor de kust van Sumatra

28 mrt 05

Voor de westkust van Sumatra heeft zich maandagavond een zware zeebeving voorgedaan. De beving vond plaats in ongeveer hetzelfde gebied als de zeebeving van tweede kerstdag. Die had een reeks vloedgolven tot gevolg, waardoor 273.000 tot 288.000 mensen om het leven zijn gekomen.

Het Amerikaanse geologische centrum USGC meldde dat de beving maandag een kracht van 8,7 op de schaal van Richter had. Daarmee valt de beving in de zwaarste categorie. De beving was volgens de USGS een naschok van de beving op tweede kerstdag, die een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had. Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer uit de kust van Noord Sumatra en 1200 kilometer ten noordwesten van Jakarta.

De zeebeving heeft voor zover bekend geen grote vloedgolven of grootschalige schade veroorzaakt. Dat zei de assistent secretaris-generaal voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Jan Egeland, maandagavond. Egeland maakte een voorbehoud, omdat het in het gebied rond het epicentrum van de beving midden in de nacht is en de schade momenteel moeilijk is vast te stellen.

De zware zeebeving heeft waarschijnlijk een vloedgolf in zuidelijke richting veroorzaakt, richting het eilanden Mauritius en Rodriguez. Dat meldde het Tsunami Waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan. De zeebeving van tweede kerstdag stuurde haar energie vooral in noordelijke richting. Volgens het centrum is de tsunami kleiner dan dan die op tweede kerstdag.

Enkele uren na de zeebeving werden de Kokoseilanden in de Indische Oceaan geraakt door vloedgolven. De eilandengroep, duizend kilometer ten zuiden van Sumatra, werd getroffen door een vloedgolf van tien centimeter hoog, eenderde van de golf die de eilanden eind december trof.

De beving van maandag was tot in Bangkok, Singapore en Maleisië voelbaar. De autoriteiten in onder meer Indonesië, India, Thailand en Sri Lanka lieten onmiddellijk een tsunami-waarschuwing uitgaan. Enige uren na de beving meldde de Indonesische meteorologische dat het gevaar van een vloedgolf was geweken en riep de bewoners op om weer naar hun huizen te gaan. Sri Lanka, India en Thailand deden later hetzelfde. "De situatie is genormaliseerd. Het is weer veilig. Mensen kunnen naar hun woningen terugkeren", aldus de Thaise meteorologische dienst in een verklaring.

Thailand had gewaarschuwd voor grote vloedgolven in de kustprovincies aan de Andamanse Zee grenzen. Duizenden mensen vluchtten daarop naar hoger gelegen gebieden. Ook tienduizenden inwoners van Banda Atjeh en andere plaatsen langs de kust van Sumatra, dat op 26 december werd zwaar werd getroffen door de tsunami, sloegen op de vlucht, meldden ooggetuigen.

Op het Indonesische eiland Nias, dat dicht bij het epicentrum lag, zijn alleen door de schokken enkele tientallen doden gevallen, meldde de lokale televisiezender Metro TV." Volgens de politie ligt 75 procent van de belangrijkste stad op Nias in puin door de beving. Veel mensen zouden nog onder de puinhopen liggen. Door de aardschokken zijn de elektriciteit en telefoonlijnen op veel plaatsen op Nias uitgevallen Volgens een woordvoerder van de plaats Gunungsitoli zijn 10.000 mensen uit hun woning gevlucht om in hoger gelegen gebied een veilig heenkomen te vinden. "Gunungsitoli is nu een spookstad. Er heerst daar extreme paniek."

Britse wetenschappers hadden twee weken geleden al voorspeld dat het zeer waarschijnlijk was dat het Indonesische eiland Sumatra snel opnieuw zou worden getroffen door een zware zeebeving. Het team van de Universiteit van Ulster presenteerde op 17 maart een verontrustend rapport. Daarin stond dat door de zeebeving van 26 december de druk op de breuklijnen in het gebied sterk is vergroot, waardoor er grote kans op herhaling was. De onderzoekers voorspelden dat zich onder de zeebodem een schok van 8,5 op de schaal van Richter zou kunnen voordoen. De beving van maandag viel zwaarder uit.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief