Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote drukte bij herdenkingsmis

3 apr 05

Honderdduizenden mensen wonen op het Sint Pietersplein in Rome een herdenkingsmis bij voor de overleden paus. De speciale dienst wordt geleid door kardinaal Angelo Sodano, de nummer twee in het Vaticaan.

Toen gisteren bekend werd dat de paus was overleden, togen duizenden mensen naar het Sint Pietersplein. Overal in de wereld stroomden de kerken vol en werd de kerkvorst herdacht.

Het stadsbestuur van Rome maakt zich op voor een massale intocht van pelgrims die de uitvaart van de paus willen bijwonen. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat er twee miljoen mensen naar de Italiaanse hoofdstad zullen komen. De pelgrims krijgen de komende dagen onderdak in sportcomplexen, zoals het Olympisch Stadion.

De voorbereidingen voor het afscheid van de paus zijn inmiddels in volle gang. Waarschijnlijk komen de kardinalen morgen bij elkaar. In een bijzondere vergadering beslist een aantal van hen wanneer de paus wordt begraven. Dat gebeurt waarschijnlijk woensdag of donderdag.

Mogelijk wordt het lichaam van de paus opgebaard in de Sint Pieter. Of hij daar ook bijgezet wordt, is nog onzeker. Het is niet onwaarschijnlijk dat hij in zijn geboorteland Polen wordt begraven.

Binnen 20 dagen moet het Conclaaf beginnen, waarin de kardinalen een nieuwe paus kiezen. Uit Nederland zal kardinaal Simonis erbij zijn.

Paus Johannes Paulus II was één van de langstzittende pausen. Als kardinaal Karol Wojtyla werd hij in 1978 tot paus gekozen. De laatste jaren ging zijn gezondheid achteruit; hij leed al een tijd aan de ziekte van Parkinson. De paus werd dit jaar opgenomen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Hij kreeg toen een buisje in zijn keel. Een infectie werd hem uiteindelijk fataal.

Paus Johannes Paulus II is 84 jaar geworden.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief