Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Charles en Camilla getrouwd

9 apr 05

De Britse kroonprins Charles is getrouwd met Camilla Parker Bowles. Op het stadhuis van Windsor gaven ze elkaar het jawoord. Dat gebeurde achter gesloten deuren in aanwezigheid van intieme vrienden en familie. Charles' zoon William en Camilla's zoon Tom traden op als getuigen.

Koningin Elizabeth was daar niet bij. Ze was wel op Windsor Castle waar de kerkelijke inzegening plaatsvond. Het paar mocht van de aartsbisschop van Canterbury niet trouwen voor de kerk, omdat beiden zijn gescheiden en de ex-man van Camilla nog in leven is. Bovendien zou overspel de reden voor hun scheidingen zijn geweest.

Voor de inzegening deed het paar boete voor hun zonden, zoals bij de Anglicaanse kerk gebruikelijk is. Bij de dienst in de kerk waren zo'n 800 gasten, onder wie beroemdheden als zanger Phil Collins, acteur Rowan Atkinson (Mr. Bean) en Absolutely Fabulous-actrice Joanna Lumley.

Namens Nederland waren prins Constantijn en prinses Laurentien in erbij. Naar schatting waren in Windsor 20.000 belangstellenden op de been. Charles en Camilla namen uitgebreid de tijd om buiten de kerk mensen een hand te geven en een praatje te maken.

Camilla droeg tijdens het burgerlijk huwelijk een ivoorkleurig ensemble, ontworpen door het ontwerpersduo Robinson Valentine; een chiffon jurk tot net onder de knie met daarover een zijden jas.

Later in de kerk droeg Camilla een lange porceleinblauwe mantel met sleep en opstaand kraagje, geborduurd met gouddraad, met daaronder een japon van dezelfde kleur. De bruidegom droeg een traditioneel jacquet.

Het paar kent elkaar al 35 jaar. Hun relatie leidde er mede toe dat het huwelijk van Charles met prinses Diana op de klippen liep.

Enkele tientallen mensen legden 's ochtends bloemen neer bij het paleis van Kensington in Londen, het voormalige verblijf van prinses Diana. De fans van de in 1997 overleden Lady Di wilden haar op deze dag eren. "Diana, prinses van Wales. Vandaag denken wij aan u, maar ook morgen en altijd, maar helemaal op deze 9e april", had iemand op een stuk karton geschreven.

Nu Camilla met de kroonprins getrouwd is, draagt zij de titel hertogin van Cornwall. Ze mag zich ook prinses van Wales noemen, maar omdat Diana ook zo heette, zal zij die titel niet voeren.

De huwelijksreis voert het kersverse bruidspaar naar Schotland. Er bestaat een kans dat ze de reis moeten onderbreken voor de begrafenis van de woensdag overleden prins Rainier van Monaco, op 15 april.

Hoewel Charles en Camilla al enige tijd samenwonen, brachten de twee de nacht voor het huwelijk geheel volgens de traditie gescheiden door. Camilla overnachtte in Clarence House in Londen en Charles op zijn landgoed Highgrove. Maar in strijd met die traditie arriveerden zij wel gezamenlijk bij het gemeentehuis, in een wijnrode Rolls Royce Phantom VI uit 1962.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief