Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Studenten in nieuw onderzoek content met hogeschool

14 apr 05

Volgens een onderzoek dat is verricht in opdracht van de instelling is de overgrote meerderheid van de studenten tevreden over de hogeschool Inholland. Bijna 70 procent geeft de opleiding ten minste een voldoende. Dat blijkt uit het donderdag verschenen Studenttevredenheidsonderzoek (STO) 2005.

De resultaten van het onderzoeksbureau Backbone uit Rotterdam weerspreken een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) van vorige maand, waaruit een massale ontevredenheid sprak. Volgens de LSVb heeft driekwart van de studenten nog nooit contact gehad met een studieadviseur en vinden ze dat docenten onvoldoende tijd hebben.

Iets meer dan 30 procent van de studenten is volgens het meest recente onderzoek ontevreden. "We zitten in de lift", constateert voorzitter Jos Elbers van het college van bestuur. Hij meldt dat het STO 2005 een lichte verbetering te zien geeft ten opzichte van het onderzoek van vorig jaar.

De student geeft Inholland een 6,4, in 2004 was dat 6,3. Geen reden om te juichen, aldus een woordvoerder van de hogeschool, die het onderzoek van de LSVb afdoet als een peiling. Aan het onderzoek deden 8000 studenten mee. Dat is erg veel, zegt Inholland. Geen wonder, countert de LSVb, die weet te melden dat onder de deelnemers een digitale muziekspeler werd verloot.

De kritiek van studenten betreft het niet tijdig verstrekken van tentamencijfers en lesroosters en de niet adequate afhandeling van klachten. Studenten vinden verder dat van docenten bij tentamens en toetsen onvoldoende te horen krijgen. Het college zegt de kritiek serieus te nemen. Zes op de tien studenten zegt in het onderzoek opnieuw voor de huidige opleiding bij Inholland te zullen kiezen.

De LSVb is niet verbaasd dat de resultaten sterk afwijken van de eerdere bevindingen. "Ons onderzoek ging over de kwaliteit van het onderwijs", zegt LSVb-voorzitter Kim Toering. "Dit bureau heeft gevraagd naar de faciliteiten en de broodjes in de kantine. Daarover zijn geen klachten."

Het LSVb-onderzoek, dat eind april wordt afgerond, bood een veel minder rooskleurig beeld. Geen student (4 procent uitgezonderd) bleek te beschikken over een persoonlijk ontwikkelingsplan, terwijl de hogeschool zich juist profileert als een instelling waar studenten zich individueel kunnen ontwikkelen.

Ook zouden studenten juridische procedures hebben aangespannen tegen de hogeschool. Volgens Toering hebben twee studenten een advocaat in de hand genomen om een deel van het collegegeld terug te eisen. Een woordvoerder van de hogeschool liet donderdag weten dat er inmiddels een schikking is getroffen. Woensdag maakte de inspectie van het onderwijs bekend de klachten over de hogeschool te gaan inventariseren. Daarna gaat staatsstecretaris Rutte met de hogeschool praten.

Met 41.000 studenten is Inholland de grootste instelling voor hoger onderwijs in Nederland. De instelling ontstond in 2002 door een fusie van vier hogescholen in onder meer Alkmaar, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief