Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rode Kruis zoekt naar vermisten Srebrenica

4 jun 05

Het Rode Kruis is in Nederland een onderzoek gestart onder familieleden van mensen die zijn vermist sinds de oorlog in voormalig Joegoslavië. Medewerkers van het Rode Kruis nemen interviews af bij familieleden van de vermisten en verzamelen gegeven die kunnen leiden tot identificatie van lijken die in Bosnië zijn opgegraven. Dat maakt Marjolein Bosch, hoofd opsporing Rode Kruis bekend in het televisieprogramma NOVA.

De interviews die in Nederland worden opgenomen maken deel uit van het Ante Mortem identificatieproject van het Internationale Rode Kruis, dat aansluit bij opgravingen van massagraven in het voormalig Joegoslavië.

Familieleden geven informatie over de vermiste persoon en over de omstandigheden waaronder hij is verdwenen. Het gaat om fysieke kenmerken zoals botbreuken, operaties en gebitsgegevens, maar ook om kleding en persoonlijke bezittingen die de vermiste persoon bij zich droeg.

De verzamelde gegevens worden toegevoegd aan DNA-onderzoek. De familieleden die meedoen aan de interviews zijn mensen die tijdens de oorlog of na de oorlog naar Nederland zijn gevlucht. Ze hebben al eerder meegedaan met DNA onderzoek maar dat leverde tot nog toe niets op. DNA geeft bij dit soort vermissingen meestal geen uitsluitsel omdat het moeilijk is DNA af te nemen als een slachtoffers is begraven in een massagraf.

Na de oorlog in Bosnië werden 21.000 personen vermist. Na opgravingen van massagraven zijn inmiddels 5.000 slachtoffers geïdentificeerd en overgedragen aan familieleden om herbegraven te worden.

In Nederland worden dit voorjaar 50 familieleden van vermisten geïnterviewd. In 13 andere landen, waaronder Duitsland, Engeland, Frankrijk en Amerika worden dezelfde interviews afgenomen.

Veel van de nabestaanden komen uit Srebrenica, dat onder bescherming stond van het Nederlandse Dutchbat en waar na de aanval van de Serviers op 11 september 1995 7.500 mensen worden vermist.

Voor de slachtoffers die dankzij het Rode-Kruis onderzoek worden geïdentificeerd is op 11 september 2005, 10 jaar na de val, een herbegrafenis in Srebrenica. Familieleden die zich nog voor het identificatie-onderzoek willen aanmelden kunnen contact opnemen met het Rode Kruis in Den Haag.

In de NOVA-studio spreekt oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve over dit onderzoek, de gruwelijke beelden die deze week opdoken en over zijn uitlating dat hij als minister van Defensie had moeten aftreden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief