Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nawijn richt denktank op met Dewinter

20 jun 05

LPF-Tweede-Kamerlid Nawijn richt samen met de Vlaamse politicus Dewinter een denktank op onder de naam Marnix van St. Aldegonde. Dat maakten de twee maandag bekend in het voormalige woonhuis van Pim Fortuyn in Rotterdam.

Nawijn benadrukte dat hij Dewinter bewust had uitgenodigd in de oude woning van Fortuyn. "Pim Fortuyn stond voor vrijheid van meningsuiting en zocht de dialoog. Het huis staat symbool voor het uitwisselen van meningen om te kijken of je het met elkaar eens bent." Dewinter zei alle ophef rond zijn bezoek te betreuren. "Ik kom hier om respect te betuigen, meer niet. Dit was het huis van de man die pleitte voor de vrijheid van meningsuiting en die daar om is vermoord."

Volgens de leider van Vlaams Belang is het niet de bedoeling dat Nawijn en hij gezamenlijk een partij gaan opzetten. "Er komt geen filiaal van Vlaams Belang in Nederland. We moeten het doen in ons eigen land." Wel kondigde hij aan dat Nawijn en hij van plan zijn samen een boek uit te brengen.

De Nederlands-Belgische denktank is wat betreft Dewinter nodig "om de pleinvrees weg te nemen en weerstand te overwinnen". De groep heeft als doel het Nederlandstalig cultuurgoed in Europa te benadrukken en richt zich onder meer op thema's als vreemdelingenbeleid en integratie.

De naam van de denktank verwijst naar de oud-burgemeester van Antwerpen die naar Nederland vluchtte omdat hij daar wel voor zijn mening kon uitkomen, aldus Dewinter. Van Sint Aldegonde was vriend en particulier secretaris van Willem van Oranje en schreef vermoedelijk rond 1570 het Wilhelmus, dat sinds 1932 het volkslied is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief