Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kardinaal Simonis noemt verdwijnen NOVA en Buitenhof 'groot verlies'

1 jul 05

Kardinaal Simonis neemt het op voor NPS-programma´s als Nova en Buitenhof, die door een kabinetsplan dreigen te verdwijnen. Al eerder onderschreven 190 bekende Nederlanders een petitie voor het voortbestaan van NOVA en protesteerde enkele prominente D´66 leden tegen het opheffen van de NPS.

In een reactie zegt Simonis desgevraagd dat Nova en Buitenhof "professionele en onafhankelijke nieuwsvoorziening" verzorgen en een platform bieden voor mensen en meningen. Hij noemt dit een "vitale bijdrage aan de kwaliteit van de publieke omroep". Het verdwijnen van deze programma´s zou de kardinaal een "groot verlies" vinden. Hij merkt wel op dat de inrichting van het omroepbestel een zaak van de politiek is.

Letterlijke tekst verklaring kardinaal Simonis (aartsbisschop van Utrecht en voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie):

"De Nederlandse samenleving is gebaat bij een sterke en brede publieke omroep. Ook de Kerk wil niet alleen voor eigen parochie preken, maar de samenleving op eigen wijze dienstbaar zijn. Naast een professionele en onafhankelijke nieuwsvoorziening dient de publieke omroep daarom platforms te bieden voor mensen en meningen. Programma's als NOVA en Buitenhof laten sinds jaar en dag zien het beste van beide te kunnen combineren en leveren daardoor een vitale bijdrage aan de kwaliteit van de publieke omroep. De inrichting van het omroepbestel is een zaak van de politiek. Maar het eventuele verdwijnen van deze programma's zou een groot verlies betekenen."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief