Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bommen Londen ontploften tegelijk

9 jul 05

De Britse politie heeft steeds meer aanwijzingen dat de bommen in de Londense metro tegelijk afgingen. "Alle drie de bommen explodeerden met een klein tijdsverschil rond 08.50 uur in de ochtend", aldus Scotland Yard. Dit zou wijzen op het gebruik van tijdsmechanismes.

Het bergen van de slachtoffers uit de hete en stoffige metrotunnels is een "grote uitdaging". Het werk verloopt langzaam, mede omdat forensische teams meekijken om te zorgen dat geen enkele aanwijzing verloren gaat.

In totaal zijn tot nu toe 49 lichamen geborgen, maar er zijn er nog meer die onbereikbaar zijn omdat ze in verwrongen metrowagons zitten. Het is niet bekend hoeveel lichamen zich nog in de tunnels en in de rijtuigen bevinden.

De politie liet wel weten dat geen van de geborgen lichamen geïdentificeerd zijn. "Het is een taak om tegenop te zien. De meeste slachtoffers hebben ernstig letsel opgelopen, en daarmee bedoel ik dat er lichaamsdelen en rompen zijn", aldus de politie.

De Britse premier Blair heeft zich opnieuw uitgelaten over het terrorisme dat zijn land heeft geraakt, en de manier waarop dat aangepakt moet worden.

Zo denkt Blair dat het belangrijk is dat de wereld de onderliggende oorzaken van terrorisme gaat aanpakken. Beveiliging alleen is volgens Blair niet genoeg om landen te beschermen tegen dodelijke aanslagen. "Dit soort terrorisme heeft hele diepe wortels... pas als je het bij de wortels aanpakt kun je ermee omgaan", zei Blair tegen BBC radio.

Zijn uitspraak kwam bijna tegelijk met een nieuwe claim voor de aanslagen. De 'Europese divisie' van de aan al-Qaeda gelieerde Abu Hafs al-Masri Brigades eiste de verantwoordelijkheid op via een website.

In de verklaring staat dat "een groep mujahedeen de hoofdstad van de ongelovigen" hebben getroffen. Het is de tweede groep die de aanslagen opeist. Eerder zei de 'Geheime Organisatie van al-Qaeda Jihad in Europa' al verantwoordelijk te zijn.

Premier Blair liet weten dat de Britten zich niet door terorisme laten kennen en hij sprak zijn enorme waardering uit voor de manier waarop de Britten op de aanslagen hebben gereageerd. "De Britten hebben een enorme innerlijke veerkracht en de reactie van de mensen in Londen is uitzonderlijk", aldus Blair. "Ik denk dat wij zullen doorgaan met ons leven, dat geloof ik werkelijk."

Voorlopig zijn er echter nog te veel tekenen van de tragedie om weer helemaal in de oude, dagelijkse routine terug te vallen. Zoals bij metrostation King's Cross, waar bossen bloemen liggen en kleine, handgeschreven kaarten en briefjes met woorden als "God bless, Karen" en "Voor alle verloren geliefden, x van Ronnie".

Ook uit deze briefjes blijkt Londens veerkracht: "Gisteren ontvluchtten wij deze geweldige stad, maar vandaag lopen we terug een nog sterkere en geweldiger stad in" en "De mensen die dit hebben gedaan moeten weten dat ze hebben gefaald. Ze hebben de verkeerde stad gekozen om te pesten".

Bijna alle Britse kranten brengen het verhaal van de 20-jarige moslima Shahara Akther Islam. Zij stapte donderdagochtend in een metrotrein en sindsdien is niets meer van haar vernomen. "Telefoontjes naar haar mobiele telefoon worden alleen beantwoord door haar voice mail", aldus haar neef.

Shahara wordt gezien als een lichtend voorbeeld van hoe een jonge moslima haar geloof kan combineren met de moderne Britse cultuur. En juist dat maakt haar vermissing en vermoedelijke dood zo pijnlijk, schrijft The Independent. "Het lijkt een onuitspreekbaar wreed lot voor een jonge vrouw die zou kunnen dienen als reclameaffiche voor de hedendaagse Britse moslims."

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief