Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse politie jaagt op brein achter aanslagen

13 jul 05

De Britse politie denkt dat de aanslagen in Londen het werk was van zelfmoordenaars. De zoektocht concentreert zich nu op het brein achter de operatie. Volgens contra-terreurexperts waren de vier zelfmoorddaders namelijk slechts de uitvoerders.

De vier zelfmoordenaars, Britten van Pakistaanse afkomst, zijn hoogstwaarschijnlijk omgekomen bij de aanslagen. De politie denkt drie lichamen van daders te hebben gevonden. Het lichaam van de vierde man zit waarschijnlijk vast in het treinstel dat nog niet geborgen is.

Scotland Yard zegt bovendien dat er persoonlijke bezittingen en "documenten met namen" van drie van de vier zijn aangetroffen op de plaatsen waar de bommen ontploften. Het zou de eerste keer zijn dat in Groot-Brittannië zelfmoordaanslagen zijn gepleegd.

De Britse politie kwam de vermoedelijke daders op het spoor door de beelden van bewakingscamera's op het station King's Cross te bestuderen. Vanuit dat station vertrokken de drie metrotreinen die later werden getroffen door een aanslag. Het feit dat de samenscholende mannen allemaal een zware rugzak droegen, deed de alarmbellen bij de politie rinkelen.

Britse kranten melden dat de mannen, van Pakistaanse afkomst, niet te boek stonden als extremistische islamieten. Drie van de vier mannen waren afkomstig uit Leeds. In de buurt stonden ze bekend als gewone, sportieve jongen.

De jongste dader was 19 jaar. Een andere dader was 22. Van hem is bekend dat hij van cricket hield en een sportdiploma van de universiteit bezat. De man zou al enkele dagen vermist zijn. Zijn vader bezocht alle moskeeën van de stad, maar de man bleef onvindbaar.

In verband met de waarschijnlijke daders deed de politie gisteren enkele invallen in de Noord-Engelse stad Leeds. Bij de huiszoekingen werd gezocht naar documenten, computerbestanden en explosieven die verband houden met de aanslagen in Londen. Volgens de politie is er "gevaarlijk materiaal" aangetroffen. Er werd één man gearresteerd, een familielid van een van de daders. Hij is naar Londen gebracht voor verhoor.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief