Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel doden bij bomaanslagen Egypte

23 jul 05

Bij drie bomaanslagen op twee hotels en een markt in de Egyptische badplaatsen Sharm el-Sheikh en Naama Bay zijn zeker 88 doden gevallen. Er zijn zeven buitenlanders omgekomen, onder wie een Tsjech en een Italiaan. Bij de aanslagen zijn ruim 100 mensen gewond geraakt. Velen van hen zijn er slecht aan toe.

Vrijdagnacht rond 01.00 uur explodeerden op verschillende plaatsen drie bommen. De eerste bom ontplofte in het Ghazala Gardens-hotel, in het populaire toeristencentrum Namaa Bay. Een auto reed dwars door de beveiliging heen richting de lobby van het viersterren hotel. De lobby van het hotel en een groot gedeelte van de voor- en achtergevel werden door de klap vernield.

Even daarna explodeerde iets verderop een autobom op het parkeerterrein van het Mövenpick hotel. Vlak na de tweede explosie volgde een paar kilometer verderop nog een derde: op de oude markt in Sharm-el-Sheik. Bij de laatste explosie kwamen volgens de autoriteiten allemaal Egyptenaren om die op het terrasje zaten van een coffee-shop. Drie minibusjes gingen in vlammen op. Of daar mensen in zaten is niet duidelijk.

Al-Qaeda
De explosies zijn opgeëist door twee aan al-Qaeda gelieerde groeperingen. Zeker een van de drie bomaanslagen werd door een zelfmoordenaar uitgevoerd. De Egyptische politie is in de Sinaï-woestijn een grote klopjacht begonnen op de mogelijke daders.

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de politie al aanwijzingen heeft wie achter de aanslagen zitten. Hij suggereerde dat er een relatie bestaat tussen de aanslagen van vorig jaar oktober in de Egyptische badplaats Taba. Toen kwamen 35 mensen om, voornamelijk Israëliërs.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief