Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Van der Laan tegen opheffing NPS'

23 jul 05

Staatssecretaris Van der Laan (Media) was tegen het besluit om de publieke omroep NPS op te heffen. CDA-fractievoorzitter Verhagen, fractievoorzitter van de VVD Van Aartsen en D66-Kamerlid Bakker besloten vorige maand tot de opheffing zonder dat Van der Laan daarbij aanwezig was.

Dat heeft Bakker zaterdag gezegd. Het Tweede-Kamerlid bevestigt hiermee een reconstructie van NRC Handelsblad zaterdag over het overleg. Volgens Bakker reageerde zijn partijgenote Van der Laan woedend toen zij later hoorde wat de drie Kamerleden hadden afgesproken. "Ze zei dingen als 'onacceptabel' en 'hier kan ik niet mee naar buiten", aldus Bakker.

In het spoeddebat over de hervorming van het omroepstelsel begin deze maand verdedigde Van der Laan de opheffing van de NPS. Volgens een woordvoerster van de staatssecretaris keert Van der Laan zich vooral tegen het schrappen van de kinderprogramma's van de NPS en niet zozeer tegen het verdwijnen van de omroep zelf.

"Voor haar is het essentieel dat er garanties zijn afgesproken dat programma's als Klokhuis en Sesamstraat blijven voortbestaan." Volgens de woordvoerster blijven de budgetten voor deze programma's overeind.

De zegsvrouw herhaalt de eerdere ontkenning van Van der Laan, dat zij niet bij de gesprekken over de opheffing van de NPS is geweest. In het spoeddebat zei de D66-staatssecretaris daarover: "Bij de belangrijke punten die besproken werden, was ik volop betrokken."

Volgens Tweede-Kamerlid Van Dam van de PvdA is de geloofwaardigheid van Van der Laan door de opmerkingen van Bakker aangetast. "Als ze aan de ene kant niet betrokken is geweest bij het besluit en aan de andere kant dat besluit onacceptabel vindt, dan moet ze zichzelf afvragen of ze dat voorstel nog kan verdedigen. Ik heb daar mijn twijfels bij", zegt Van Dam.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief