Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Levenslang voor Mohammed B.

26 jul 05

De rechtbank in Amsterdam heeft Mohammed B. dinsdag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de rechters is de 27-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst schuldig aan de moord op Theo van Gogh op 2 november. Het Openbaar Ministerie (OM) had ook levenslang geëist.

Hirsi Ali
Ook is B. schuldig bevonden aan poging tot moord op een aantal politieagenten en twee omstanders en heeft hij het Tweede-Kamerlid Hirsi Ali belemmerd haar werk als parlementariër te kunnen doen. Volgens de rechtbank is de moord op Van Gogh gepleegd met terroristisch oogmerk. Voor de pogingen tot moord op de agenten en omstanders is het terroristisch oogmerk niet voldoende bewezen, concluderen de rechters.

De rechtbank acht bewezen dat B. de moord op Van Gogh, het belemmeren van Kamerlid Hirsi Ali in haar werk als parlementariër en het voorhanden hebben van een wapen en munitie, met terroristisch oogmerk heeft begaan. Dat de verdachte heeft verklaard Van Gogh te hebben vermoord uit geloofsovertuiging, sluit terroristisch oogmerk niet uit, aldus de rechtbank.

Angst aanjagend
De moord is gepleegd in een drukke straat, tijdens spitsuur en op een bekende Nederlander. Daarbij heeft B. een brief achtergelaten op het lichaam van het slachtoffer, die niet alleen
was gericht aan Hirsi Ali, maar ook aan geheel Nederland. "De verdachte heeft welbewust beoogd de Nederlandse bevolking vrees aan te jagen'', zo stelde U. Bentinck, de voorzitter van de rechtbank.

De rechtbank gaf aan dat er "al met al aanwijzingen'' zijn dat B. is geholpen bij de gepleegde misdrijven. De rechtbank denkt daarbij aan leden van het terreurnetwerk de Hofstadgroep, waarin B. "wellicht een leidende of onderwijzende rol heeft gespeeld''. Maar het wettig en overtuigend bewijs voor een nauwe en bewuste samenwerking ontbreekt volgens de rechtbank.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief