Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Claudia Melchers vrijgelaten

15 sep 05


De ontvoerde Claudia Melchers is in de nacht van woensdag op donderdag vlak na middernacht vrijgelaten door haar ontvoerders. Dat gebeurde in Arnhem. De ontvoerders hebben haar daar uit een auto gezet. Ze is inmiddels veilig bij haar familie ondergebracht. Dat zei de chef van de recherche van de politie in Amsterdam, W. Woelders, donderdag tijdens een persconferentie.

De dochter van de industrieel en multimiljonair Hans Melchers is ongedeerd. Volgens Woelders gaat het lichamelijk redelijk goed met haar. Hoe haar geestelijke toestand is, kan hij moeilijk inschatten.

Geen contact ontvoerders
Zowel de politie als de familie van Claudia Melchers heeft geen contact met de ontvoerders gehad. Ook was de politie hen ondanks binnengekomen tips nog niet op het spoor. Het opsporingsteam is nog steeds naar hen op zoek en daarom blijft het geformeerde politieteam op volle sterkte.

Van de drie verdachten heeft de politie een beperkt signalement. Het zou gaan om twee Zuid-Amerikaanse mannen, van wie één een opvallend roze overhemd droeg, en een negroïde man. De verdachten spraken Engels met Melchers.

300 Kilo cocaïne
In het huis van de vrouw is een claimbrief, in het Engels, van de ontvoerders gevonden. Daarin werd gevraagd om 300 kilo cocaïne. De straatwaarde daarvan bedraagt ongeveer 15 miljoen euro, indien het per gram verkocht zou worden. Volgens sommige deskundigen is deze partij echter bedoeld voor de tussenhandel en de doorvoer naar andere landen. In dat geval is de waarde ongeveer de helft minder.

Woelders stelde niet te weten waarom Melchers woensdagavond is vrijgelaten. De gevraagde cocaïne is volgens hem niet overgedragen. "Claudia Melchers is absoluut in gevaar geweest", concludeerde de politiechef. "Ze is bedreigd met een vuurwapen en vastgebonden, de striemen waren op haar pols te zien. Maar lichamelijk lijkt ze er goed vanaf gekomen."

Blote voeten
Ze werd woensdagavond in Arnhem uit de auto gezet nabij Sonsbeek. Volgens de politie is ze naar het station gerend en kwam daar in contact met een taxichauffeur. De politie zoekt nog getuigen die de in trainingspak gehulde vrouw hebben gezien: een jogger die werd aangesproken en een vrouw die de hond uitliet. Opvallend was dat ze geen schoenen droeg.

Gewapende mannen ontvoerden de dochter van Melchers maandagavond op brute wijze uit haar woning aan de Jan van Eijckstraat in Amsterdam Oud-Zuid. De politie kreeg rond 22.30 uur een melding van een overval in de woning. Bij aankomst troffen politieagenten een kennis van Claudia Melchers en haar twee jonge kinderen aan. De kennis vertelde dat gewapende mannen hem hadden gekneveld en bedreigd.

Plastic kist
Ook Melchers is bedreigd en vastgebonden, maakte de politie bekend. De vrouw is in een beige plastic kist gestopt die uit het huis is gedragen en in vermoedelijk een bestelbus gezet. Waar ze is vastgehouden, is onbekend.

Uit de verklaring die Claudia Melchers inmiddels bij de politie heeft afgelegd, vermoedt de politie dat ze waarschijnlijk in het oosten van het land of in Duitsland werd vastgehouden. Ze hoorde op de radio Duitstalige programma's.

Goed behandeld
Melchers vertelde dat ze in een rustige omgeving in een woning werd vastgehouden. Ze bevond zich op de eerste verdieping die de ontvoerders hadden geblindeerd. Ook werd ze daar al die tijd bewaakt. Melchers vertelde de politie ook dat ze goed is behandeld. Ze kreeg eten en schone kleding en ze mocht douchen. De daders vertelden het slachtoffer ook niet waarom ze was ontvoerd.

De vader van Claudia Melchers is eigenaar van Melchemie Holland, een groothandel in kunstmest, waterzuiveringsstoffen en andere chemicaliën. De onderneming is in Arnhem gevestigd. Hij staat met een geschat vermogen van 460 miljoen euro op de 36e plaats van de Quote 500-lijst met rijkste Nederlanders.

(Bron: NOVA/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief