Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Meerderheid Duitsland kiest centrum-rechts'

17 sep 05

De laatste opiniepeilingen in Duitsland geven de centrum-rechtse coalitie van Angela Merkel een meerderheid bij de Duitse verkiezingen van zondag. In twee peilingen krijgen de christen-democraten en liberalen een nipte meerderheid in de Bondsdag. In de afgelopen weken was de huidige regeringscoalitie onder leiding van bondskanselier Schröder juist bezig met een comeback in de peilingen.

Waarnemers gingen er tot vandaag vanuit dat een grote coalitie van CDU/CSU en SPD onder leiding van Merkel onvermijdelijk is, alhoewel beide partijen dat categorisch uitsluiten. Een andere optie zou een rood-groene coalitie met de nieuwe Linkspartei zijn, maar Schröder heeft al gezegd dat hij samenwerking met die partij, een verbond tussen Oost-Duitse oud-communisten en teleurgestelde sociaal-democraten, niet ziet zitten.

Omdat er zoveel op het spel staat, zullen de partijen voor het eerst in de Duitse geschiedenis ook vandaag, een dag voor de verkiezingen nog campagne voeren.

Het debat spitst zich de afgelopen dagen toe op de financiële plannen van de grote partijen. Zo verwijt Merkel de SPD geheime plannen te hebben om flink te korten op de sociale zekerheid, die pas na de verkiezingen zullen worden onthuld.

Minister van Financiën Eichel ontkent het bestaan van zo'n "giflijst", zoals de pers de plannen heeft gedoopt. De SPD verwijt de christen-democraten met leugens de aandacht af te willen leiden van hun eigen omstreden plan voor de invoering van een uniform belastingtarief voor alle Duitsers.

Dat zou ertoe leiden dat rijke burgers veel minder belasting gaan betalen. De CDU/CSU bestrijdt dat op zijn beurt. De christen-democraten wijzen erop dat ze ook allerlei aftrekposten willen schrappen, die vooral ten goede komen aan meer vermogende Duitsers.

(Bron: nos.nl)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief