Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Miljoenennota in teken van koopkracht

20 sep 05

De miljoenennota staat dit jaar in het teken van lastenverlichting voor burgers en economisch herstel. Het kabinet trekt 2,5 miljard euro uit voor verbetering van de koopkracht. Het overgrote deel van de voorstellen van het kabinet was de afgelopen tijd al uitgelekt of door bewindslieden zelf bekendgemaakt, maar minister Zalm heeft ze nu gepresenteerd in de Tweede Kamer.

De meeste mensen gaan er volgend jaar op vooruit, maar sommige groepen leveren juist iets in. Het kabinet besteedt extra aandacht aan gezinnen met kinderen. Een alleenverdiener met kinderen en een inkomen van zo'n 30.000 euro per jaar gaat er een kleine procent op vooruit. De koopkracht van een alleenverdiener met kinderen en een inkomen van 60.000 euro stijgt met ruim vijf procent.

Maatregelen om de koopkracht te verbeteren zijn bijvoorbeeld een verhoging van de algemene heffingskorting (het bedrag dat iedereen van de belasting mag aftrekken) en bevriezing van de accijns op brandstof. Verder gaat de WW-premie voor werknemers omlaag en wordt extra aandacht geld uitgetrokken voor de kinderopvang.

Volgend jaar is ook het jaar waarin de strengere WAO ingaat en waarin een begin wordt gemaakt met het afschaffen van de belastingvoordelen voor VUT en prepensioen. Verder worden de WW en het ontslagrecht herzien. Op dezelfde datum gaat ook het nieuwe ziektekostenstelsel in, waardoor het onderscheid tussen ziekenfonds en particulier verdwijnt. Volgens het kabinet kunnen de patiënten in het nieuwe stelsel beter kiezen tussen verschillende verzekeraars.

Omdat veel mensen hogere premies gaan betalen, krijgen zo'n zes miljoen huishoudens een zorgtoeslag. Voor de meeste groepen vallen de inkomensgevolgen positief uit; vooral mensen net boven de ziekenfondsgrens profiteren.

Het kabinet raamt de economische groei voor dit jaar op 0,5 procent. Voor 2006 wordt een groei voorspeld van 2,5 procent. Dat schrijven de bewindslieden toe aan de hervormingen van de afgelopen tijd en de stijging van de export. Zij voorzien voor het eerst in jaren een daling van de werkloosheid.

De extra aardgasbaten worden ingezet voor extra investeringen onderwijs, milieu en innovatie. Zo worden meer praktijklokalen gebouwd in het VMBO en komt er een topinstinstituut voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Het kabinet wil ook de kwaliteit van de lucht verbeteren. Het doet dat onder meer door subsidie te geven aan mensen die roetfilters inbouwen in hun auto en door het gebruik van biobrandstoffen te stimuleren.

In de begroting voor volgend jaar kondigt het kabinet verder extra geld aan voor de bestrijding van terrorisme. Dat gaat onder meer naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en naar verdere uitbreiding van de AIVD en het landelijk parket. Ook komen er meer telefoontaps en tolken. In de strijd tegen de files worden honder weginspecteurs aangesteld, die ervoor moeten zorgen dat de weg na een ongeluk sneller vrijkomt voor het verkeer.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief