Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hulpverlening Pakistan komt op gang

11 okt 05

Drie dagen na de aardbeving in het noorden van Pakistan en India is de hulpverlening aan de slachtoffers op gang gekomen. Het dodental door de natuurramp liep dinsdag in Pakistan op tot 23.000. In het Indiase deel van de omstreden regio Kashmir zijn ongeveer 1300 lichamen geteld. De Pakistaanse premier Shaukat Aziz zei dat in de getroffen regio's in zijn land ongeveer 2,5 miljoen mensen dakloos zijn geworden.

Slecht weer bemoeilijkt hulpverlening
De hulpverlening aan de getroffenen en de zoektocht naar overlevenden verliep dinsdag aanvankelijk moeizaam. De Pakistaanse autoriteiten moesten alle helikopters door de harde wind en de zware regenval enkele uren aan de grond houden. De heli's zijn van groot belang voor het vervoer van hulpgoederen, omdat veel wegen en bruggen verwoest of beschadigd zijn.

Volgens een legerwoordvoerder hebben duizenden mensen inmiddels enige vorm van hulp gekregen, maar blijven even zovelen nog verstoken van onder meer dekens, medicijnen en voedsel. "Prioriteit is iedereen te bereiken en ze te helpen", aldus een Pakistaanse legerwoordvoerder.

Ook de hulpverlening over de weg is mondjesmaat op gang gekomen. Tientallen voertuigen van het Pakistaanse leger bereikten over een provisorisch herstelde weg Muzaffarabad, de hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kashmir. Alleen in Muzaffarabad heeft de beving al 11.000 levens geëist. Bovendien is driekwart van de stad verwoest. Inwoners van Muzaffarabad zochten dinsdag nog wanhopig naar overlevenden. "Ik zoek al sinds zaterdag naar mijn moeder en twee broers en heb daarbij geen enkele hulp gekregen", zei Naeem Abbassi in een tapijtwinkel in de stad.

Overlevenden gered
Hoewel hulpverleners de hoop op het vinden van overlevenden verliezen, zijn dinsdag nog mensen uit het puin gered. De Pakistaanse politie liet weten dat twee vrouwen levend uit de
restanten van een verwoest gebouw in hoofdstad Islamabad zijn gehaald. De vrouwen hadden ruim tachtig uur onder het puin gelegen. In de stad Balakot zijn maandag en dinsdag in totaal vijf kinderen uit de puinhopen van hun ingestorte schoolgebouw gered.

De Verenigde Naties hebben de internationale gemeenschap gevraagd 272 miljoen dollar (232 miljoen euro) beschikbaar te stellen voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan en
India. De NAVO gaat mogelijk een rol in de hulpverlening spelen. De militaire organisatie kan helikopters en ander materiaal leveren.

Nederlandse noodhulp
In Nederland heeft het kabinet meer geld beschikbaar voor noodhulp. In het noodhulpfonds zitten nog enige tientallen miljoenen euro's, zei minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer. Nederland gaf tot nog toe 1 miljoen euro. De Pakistaanse president Musharraf had aangegeven dat er vooral transporthelikopters nodig zijn in het rampgebied. Maar de drie Nederlandse Chinook-transporthelikopters die in het zuiden van Afghanistan staan, kunnen daar niet worden ingezet. Ze "lijken onmisbaar" voor de jacht op terroristen in het gebied rond Kandahar, aldus Van Ardenne. PvdA en GroenLinks willen dat Nederland de helikopters juist wel naar Pakistan stuurt.

Ook steeds meer Nederlandse organisaties bieden hulp. De ontwikkelingsorganisaties Kerkinactie en ICCO stelden samen ruim 1,5 miljoen euro beschikbaar. Unicef levert in het getroffen gebied noodhulpgoederen als dekens, voedsel en kleding. Het VN-kinderfonds liet weten dat een op de vijf slachtoffers in Pakistan een kind onder de vijf jaar is. Plan Nederland stelde 200.000 dollar ter beschikking, voor noodhulp en wederopbouw in Noord-Pakistan.

Het Nederlandse Urban Search and Rescue-team (USAR) werkte dinsdag in de Pakistaanse stad Bagh in de regen die met bakken uit de hemel viel. Commandant R. Brons liet weten dat de USAR-leden onder het puin al een groot aantal overleden slachtoffers hebben gevonden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief