Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Willem-Alexander neemt eerste deel Volledige Werken W.F. Hermans in ontvangst

26 okt 05

Prins Willem-Alexander neemt vrijdag 4 november in De Nieuwe Kerk te Amsterdam het eerste deel in ontvangst van de Volledige Werken van W.F. Hermans. De prins ontvangt het werk uit handen van Ruprecht Hermans, de zoon van de schrijver.

De Bezige Bij geeft de komende twaalf jaar het complete oeuvre van de schrijver uit in 24 verzamelbanden. De uitgave is tot stand gekomen op initiatief en onder auspiciën van het Willem Frederik Hermans Instituut en bezorgd door het Huygens Instituut der Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Eerste verzamelde editie
De nieuwe uitgave is de eerste verzamelde editie van het oeuvre van Hermans. De 24 verzamelbanden beslaan elk 800 tot 1000 pagina's. Elk deel, voorzien van uitvoerig commentaar, verschijnt in twee edities: een luxe in linnen gebonden editie en een in papieren band gebonden publiekseditie.

Een aantal delen verschijnt in facsimile-editie. Het werk van de schrijver is in deze uitgave ingedeeld naar genre: Romans (6 delen), Verhalen en novellen (2 delen), Gedichten (1 deel), Toneelteksten en scenario's (1 deel), Beschouwend werk (7 delen), Beeldend werk (1 deel), Werk van anderen (1 deel), Ongebundeld werk (4 delen) en Overig werk (1 deel). De delen verschijnen per genre chronologisch. Na dit eerste deel publiceert De Bezige Bij vanaf mei 2006 jaarlijks twee delen.

Persoonlijke archief
Elk deel van de Volledige Werken wordt gevolgd door een nawoord, waarin de ontstaans- en publicatiegeschiedenis wordt beschreven. Het materiaal hiervoor is afkomstig uit Hermans' persoonlijke archief. Het archief is in principe niet toegankelijk, maar onderzoekers van het Huygens Instituut kregen van de erven-Hermans vrije toegang. Hermans' archief heeft een omvang van circa 30 strekkende meter. De oudste brieven stammen uit de Tweede Wereldoorlog, de laatste dateert van enkele dagen voor Hermans' dood.

Tweede leven
Willem Frederik Hermans (1921-1995) wordt door velen beschouwd als een van de meest originele en scherpzinnige schrijvers uit de Nederlandse literatuur. Tien jaar na zijn dood zijn z'n romans, verhalen en essaybundels begonnen aan een tweede leven, in binnen- en buitenland. Zo zendt het NPS-programma Dokwerk binnenkort een tweeluik over de schrijver uit. Verder waren de gebonden heruitgaven van Herinneringen van een Engelbewaarder, Onder Professoren en de verzamelde novellen onder de titel Het Grote Medelijden buitengewoon succesvol.

In Duitsland, waar vertalingen van De Donkere Kamer van Damokles en Nooit Meer Slapen zijn gepubliceerd is de auteur vergeleken met Kafka, Céline en Schopenhauer. Ook in Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten zijn vertalingen van de grote romans in voorbereiding. Er wordt gewerkt aan nieuwe verfilmingen van De Donkere Kamer van Damokles en Nooit Meer Slapen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief