Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Media boycotten nieuwe spelling

19 dec 05

Verscheidene Nederlandse media weigeren de nieuwe spelling die op 1 augustus 2006 van kracht wordt, te gebruiken. De nieuwe vorm maakt volgens de media de Nederlandse taal onnodig onduidelijk en lelijk. Dat meldden de Volkskrant en de websites van weekblad Elsevier en de NOS vrijdag en zaterdag.

Aan de actie doen onder andere de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, HP/De Tijd, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Planet Internet en Tekstnet mee. De Telegraaf noemt "het verzet" zaterdag logisch, maar doet niet mee. Dat media met een alternatieve spelling komen, noemt de krant "uiterst ongewenst".

De redacties van dag- en weekbladen vinden de veranderingen in de spelling te ingrijpend en missen de logica. "Er zullen allicht regels voor zijn, maar wie kan die in godsnaam onthouden", zegt Suzanne Weusten, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant zaterdag in haar eigen krant. "We maken al zoveel fouten in de krant, met die nieuwe spelling zou het alleen maar erger worden", aldus Folkert Jensma van NRC Handelsblad.

De Nederlandse Taalunie, waarin Nederland, Vlaanderen en sinds kort Suriname samenwerken, stelde in april aanpassingen in de spelling van het Nederlands officieel vast in een nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal. Sinds oktober ligt het nieuwe Groene Boekje, de populaire benaming van de woordenlijst, in de winkels.

Voorzitter M. van den Toorn van spellingswerkgroep van de Taalunie noemde de boycot onverstandig. In het NCRV-radioprogramma Cappuccino zei hij zaterdagochtend dat de rebellie was te verwachten. "Dat is iedere keer als er iets verandert aan de spelling. Dan staan mensen op hun achterste benen, veelal ten onrechte. Het maakt veel emoties los altijd."

Volgens hem is orde gebracht in een grijze zone in de Nederlandse taal, zoals het gebruik van diverse leestekens en het gebruik van hoofd en kleine letters. Aan het aanpassen van de nieuwe spellingsregels denkt de unie vooralsnog niet. Volgens Van den Toorn kan dat ook niet, want het nieuwe Groene Boekje ligt reeds in de winkels. "Ze moeten zich maar aanpassen en een beetje moeite doen."

De belangrijkste Vlaamse kranten begrijpen de houding van hun Nederlandse collega's, een aantal heeft de knoop nog niet doorgehakt over het al dan niet invoeren van de nieuwe spellingsregels. De Tijd voert de spelling in augustus in. "We doen dat om ergens een houvast te hebben", aldus hoofdredacteur Marc van Cauteren. "Anders vrees ik dat je één grote poespas krijgt."

Bij De Morgen moet men zich nog beraden. Hoofdredacteur Yves Desmet zegt dat de spelling om 'de haverklap' verandert, zodat "je er een beetje tureluurs van wordt". Hij merkt dat steeds meer mensen op de redactie afhaken door de steeds veranderende regels.

De Standaard beslist begin volgend jaar. "We neigen ernaar het wel te doen", zegt hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Hij vindt de nieuwe spelling toch 'een stap vooruit', omdat de Taalunie er voor het eerst in de recente geschiedenis in is geslaagd alle woordenboeken op één lijn te krijgen. "Ik denk dat we meer verwarring dan helderheid gaan creëren door niet mee te doen."

In het nieuwe Groene Boekje zijn 6000 nieuwe woorden opgenomen. Daarvan zijn er vijfhonderd afkomstig uit het Surinaams-Nederlands. Uit de vorige editie zijn 14.000 woorden geschrapt. De woordenlijst van 1995 bevatte 110.000 woorden, nu zijn dat er nog 102.000.

Voor overheid en onderwijs gaat de nieuwe spelling gelden vanaf 1 augustus 2006. Volgens de Taalunie hoeven schoolboeken niet volledig omgegooid te worden.

(Bron: ANP/BELGA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief