Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Shell gehackt via computers Russische geheime dienst

19 jan 06

Overheid faalt bij aanpak computercriminaliteit

Politie en Justitie schieten ernstig tekort bij de aanpak van computercriminaliteit. Dat blijkt uit een rapport van het Nationaal High Tech Crime Centre (NHTCC) dat in handen is van NOVA. Er is te weinig kennis, er zijn te weinig gespecialiseerde mensen en de schade en impact wordt onderschat. Ook wordt er slecht samengewerkt met andere (internationale) opsporingsdiensten.

Diverse bronnen bevestigen tegenover NOVA dat de Shellcomputers in Amsterdam en Houston in 2003 gehackt zijn via computers van de Russische geheime dienst. De hackers waren op zoek naar specifieke informatie van het olieconcern. De inbraak is gemeld bij de Amerikaanse en Nederlandse politie en justitie, maar tot vervolging is het nooit gekomen. Het Korps Landelijke Politiediensten en het Landelijk Parket lieten Shell weten dat ze bij hun aan het verkeerde adres waren.

Shell zegt in een reactie dat het bedrijf inderdaad gehackt is maar dat de hackers niet uit waren op bedrijfsgeheimen. Ook zijn er volgens Shell "geen harde aanwijzingen"dat de Russische geheime dienst FSB achter de hack zou zitten".

Van opsporing en vervolging van computercriminaliteit komt bij Justitie en Politie komt niet veel terecht: "De politie stuurt aangevers van computercriminaliteit soms onverrichter zake naar huis, omdat ze ervan uitgaan dat er waarschijnlijk niets gaat gebeuren met de aangifte", aldus het NHTCC.

Het OM pakt niet veel computerzaken op: "Er bestaat de vrees voor langdurig onderzoeken waarbij uitkomst en rendement dikwijls onzeker zijn".

Harde cijfers zijn er niet echt. Het rapport schat de schade voor Nederlandse instellingen en bedrijven op maximaal 1 miljard euro. En 16 tot 50% van de bedrijven is slachtoffer van computercriminaliteit, stelt het NHTCC.

Volgens F. Kolkman van de politie Gelderland-Zuid stijgt de cybercrime het laatste halfjaar enorm. "Criminelen die zich het laatste half jaar of jaar in de cybercrime begeven, zien gewoon dat de pakkans erg laag is", aldus Kolkman.

Het NHTCC is opgezet om kennis te bundelen en de aanpak van cybercrime in kaart te brengen. Of het centrum in de huidige vorm door mag gaan met haar werk is maar zeer de vraag. Het kabinet beslist daar binnenkort over.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief