Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA en SP winnen verkiezingen

7 mrt 06

De PvdA en de Socialistische Partij (SP) hebben een grote verkiezingswinst geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen

De PvdA heeft 1988 zetels gehaald, 670 meer dan in 2002 en het zetelaantal van de SP is met 333 zetels meer dan verdubbeld. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 staan juist op fors verlies. Vooral het CDA krijgt klappen. De partij van premier Balkenende moet bijna driehonderd van de 2050 zetels inleveren, de VVD 128 van de 1374 en D66 meer dan tachtig van 227 zetels.

De Leefbaren en lokale partijen behalen weliswaar de meeste zetels met 2350 maar verloren fors ten opzichte van 2002 toen ze op 2638 uitkwamen. Door het verlies van drie zetels komt Leefbaar Rotterdam uit op 14 zetels. In Rotterdam was sprake van een nek-aan-nekrace met de PvdA, die in het voordeel van de sociaaldemocraten werd beslist. Leefbaar Utrecht gaat van veertien naar drie zetels, Leefbaar Hilversum van negen naar vijf.

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen ligt op 58,2 procent, maar iets hoger dan in 2002, toen er sprake was van een historisch dieptepunt. De stembureaus waren tot 21.00 uur open.

Iets na 21.00 uur rolden de uitslagen van Schiermonnikoog en het Utrechtse Renswoude binnen. Bij de verkiezingen van 2002 was Schiermonnikoog de 'winnaar', de drie keer daarvoor Renswoude.

In totaal hebben deze keer 11,8 miljoen mensen een oproepkaart gekregen. In steden als Amsterdam en Volendam lag de opkomst eerder op de avond iets lager dan de vorige keer, in Rotterdam, Utrecht en Kampen juist hoger.

In totaal wordt in 419 gemeenten een nieuwe raad gekozen. In enkele tientallen gemeenten zijn geen verkiezingen in verband met gemeentelijke herindelingen.

De verkiezingen volgen op een vrij matte campagne, die werd overheerst door landelijke politici. Kopstukken als Wouter Bos, Jozias van Aartsen en Jan Marijnissen doken overal in het land op.

Opiniepeilers waarschuwen echter dat de uitslag van de verkiezingen weinig tot niets zeggen over de landelijke politieke verhoudingen, vooral door de onvoorspelbare rol van de lokale partijen, in 2002 de grote winnaars van de raadsverkiezingen.

Opiniepeiler Maurice de Hond vroeg in opdracht van NOS en ANP wat kiezers gestemd zouden hebben als er vandaag Tweede-Kamerverkiezingen zouden zijn gehouden. Ook hij noteerde de PvdA en de SP als de grote winnaars. De regeringspartijen zouden op basis van deze peiling gezamenlijk zestien zetels moeten inleveren en daarmee hun Kamermeerderheid kwijtraken. De linkse oppositie (PvdA, SP en GroenLinks) zouden op 76 zetels van de 150 Kamerzetels uitkomen.

(Bron: NOS)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief