Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Commentaar van de hoofdredactie - Natalee & Reyna

20 apr 06

Reyna Gabriela Alvarado-Carrera (13) verdween op 6 mei vorig jaar in Norcross, Georgia. Ze zou het laatst zijn gezien in het gezelschap van een volwassen man. Sindsdien is ze spoorloos.


Natalee Ann Holloway (19) verdween een maand later na een avondje uit op Aruba. Ze is het laatst gezien in gezelschap van een drietal jongens van haar leeftijd. Sindsdien is de scholiere uit Alabama spoorloos.

Achter beide verdwijningen schuilen persoonlijke drama's, maar daarmee is alles ook wel gezegd. Ieder jaar raken er duizenden meisjes zoek in de Verenigde Staten. End of story, zou je zeggen. Niet dus. Want terwijl niemand zich bekommert om Reyna en al die andere lotgenoten, is Natalee al een jaar lang groot nieuws - in Amerika, maar ook in Nederland. Direct na haar mysterieuze verdwijning buitelden kranten en televisierubrieken over elkaar heen om live vanaf Aruba verslag te doen. Condoleezza Rice ging zich er zelfs mee bemoeien, en de Nederlandse regering droeg een steentje bij door drie F-16's in te zetten bij de speurtocht naar het lichaam van de jonge Amerikaanse.




Er zijn tal van aspecten die kunnen verklaren waarom Reyna Alvarado het niet verder heeft gebracht dan een foto op een melkbus en Natalee Holloway tegen wil en dank is uitgegroeid tot een internationale ster. Reyna behoort tot de (arme) Spaanstalige minderheid; de blonde Natalee tot de blanke elite. Reyna is zomaar verdwenen - een alledaags drama; bij Natalee is er sprake van tropische omstandigheden die de fantasie prikkelen: drank, mogelijk drugs, en zelfs een verdachte die bekent seks met haar te hebben gehad.

Het een soap en een whodunit tegelijk. Toch levert dat alles nog geen journalistieke argumenten op die de aandacht in de media rechtvaardigen. Normaal gesproken zouden we de verdwijning zelf overlaten aan een programma als Opsporing Verzocht en de show er omheen aan de roddelrubrieken. Waarom dan toch die aandacht? Voor een deel is dat te danken aan de inschakeling van Condoleezza Rice (door de moeder van Natalee), de inzet van drie F-16's (door de Nederlandse regering), en de oproep tot een Aruba-boycot (door de gouverneur van Alabama, onder de aanmoedigingen van televisietherapeut Dr. Phil en talkshowhost Jay Leno). Daarmee explodeerde de zaak-Holloway tot een internationale hype met zelfs politieke implicaties. Ook nu staat de kwestie nog hoog op de (politieke) agenda en is Nederland actief betrokken bij de opsporing. Ziedaar de journalistieke argumenten.

Maar er is nog een factor die een rol speelt: Natalee blijkt een mega-hit. Een kijkcijferkanon. CNN en Fox News krijgen er geen genoeg van en ook de entertainment-industrie loopt met haar weg. Een aflevering van CSI Miami is gebaseerd op haar verdwijning, en zelfs twee afleveringen van Law&Order. Dat is veelzeggend over de vervagende scheidslijnen tussen nieuws en entertainment, tussen journalistiek en scoringsdrift, tussen feiten en meningen, tussen nieuwsgierigheid en speculatiezucht. Kijkcijfers zijn een argument op zichzelf.

NOVA staat niet los van wat het publiek beweegt. Maar daarin schuilt ook het gevaar dat de journalistieke overwegingen op de achtergrond raken en de affaire veel meer aandacht krijgt dan ze verdient. Waakzaamheid blijft geboden. Als iemand dat aantoont, is het Reyna Alvarado.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief