Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Subsidie zoek bij Mokum Mobiel

28 apr 05

Autopartij Mokum Mobiel betaalde het bedrijf Studio Dreams Come True van het eigen raadslid Gonny van Oudenallen 21.200 euro gemeentelijke subsidie voor adviezen. Ook kunnen duizenden euro's aan andere uitgaven niet worden verklaard.

De gemeentelijke accountantsdienst Acam heeft de partij daarvoor ernstig op de vingers getikt, bevestigt partijvoorzitter Robert Knijff. ''De feiten zijn bij ons neergelegd,'' zegt hij. ''We zullen met een goed verhaal moeten komen.''

Er is inmiddels een gesprek geweest tussen de Acam en Gonny van Oudenallen, oprichter en al zeven jaar het enige gemeenteraadslid van Mokum Mobiel. ''Dat is prettig verlopen,'' zegt Knijff, die er zelf niet bij aanwezig was. ''We hebben vertrouwen in een goede afloop. Later zullen we inhoudelijk op de zaak terugkomen. Wij zijn voor openheid.''

Van Oudenallen weigerde gisteravond commentaar.

Bij Mokum Mobiel is veel mis, blijkt uit het vorige week uitgelekte, maar geanonimiseerde accountantsonderzoek naar de besteding van het geld dat de negen fracties in de raad van de gemeente krijgen. In 2003 kreeg Mokum Mobiel 133.025 euro.

In dat jaar werd 17.200 euro gepind, waarvan slechts 3500 euro door bonnetjes kan worden gedekt. Van opgevoerde posten van in totaal 29.500 euro kan volgens de Acam niet worden vastgesteld of die iets te maken hebben met het raadswerk.

De ernstigste beschuldiging luidt dat 21.200 euro is betaald aan het bedrijf van het eigen raadslid voor 'ondersteunende werkzaamheden en adviezen'. De Acam heeft de 'aard en de resultaten' daarvan 'niet kunnen vaststellen'. Daarbovenop werd nog eens vijfduizend euro uitgetrokken voor onduidelijke telefoonnota's.

Het bedrijf Studio Dreams Come True van Van Oudenallen is er, volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel, voor 'het verrichten van verkoopbevorderende activiteiten en het bedenken en uitwerken van ideeën en gektes in de meest ruime zin des woords'.

VVD-wethouder Frits Huffnagel ligt onder vuur omdat hij zijn onkostenvergoeding niet heeft aangegeven bij de fiscus. Hij heeft het geld teruggestort op de rekening van de partij, in afwachting van nader onderzoek door de Acam.

Vader en zoon Henk Bakker van Leefbaar Amsterdam hebben nog niets ingeleverd bij de Acam. ''Wij wisten niet dat dat moest,'' zegt Bakker junior.

(Bron: Marcel Wiegman, Het Parool)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief