Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rudi Fuchs kruipt in het hoofd van Rembrandt

12 jul 06

Rudi Fuchs is de afgelopen tijd figuurlijk in het hoofd van Rembrandt gekropen. Voor het boek Rembrandt spreekt heeft hij zich proberen voor te stellen wat Rembrandt dacht en zei over zijn eigen werk. Het boek (De Bezige Bij) verschijnt donderdag.

Fuchs 'hoort' Rembrandt onder meer zeggen (tegen Constantijn Huygens, over het feit dat de schilder niet als veel collega's naarItalie ging): "Goed, ik kan daar veel zien en misschien wat leren. Maar wat ik goed moet kunnen is mensen in houdingen zetten die wat uitdrukken; vervolgens moet ik die houdingen groeperen in een arrangement dat het verhaal een beetje volgt. (...) Eigenlijk heb ik de beginselen van wat ik moet kunnen bij meester Lastman geleerd. Nu moet ik er verder zelf aan sleutelen."

De voormalige directeur van diverse musea Fuchs volgt Rembrandt nauwlettend en merkt op over zijn stijl: "Dat Rembrandt vaak zo impulsief werkte, op de tast, zien we aan zijn ongedurige en nerveuze handschrift (...) Alles wijst erop dat hij zijn handschrift, en de technische behendigheid die hij erin ontwikkeld had, als een belangrijk middel was gaan beschouwen - zijn kenmerk. Steeds is hij ook de effectiviteit ervan blijven testen. Daarom bleef het handschrift tot aan het einde van zijn loopbaan nerveus en veranderlijk. Andere kunstenaars hadden dat toen niet of nauwelijks."

Bij het maken van De Nachtwacht maakt Fuchs een vergelijking tussen Rembrandt en Picasso. Het gedrag van Rembrandt lijkt op die van de 'autonome moderne kunstenaar'. "Wanneer er een onderwerp op zijn weg kwam, begon hij het af te tasten om te zien of hij er iets verrassends en nieuws van kon maken. Als hij het daarna, om welke reden dan ook, nog eens ter hand nam, formuleerde hij het weer anders. Dat was een artistiek principe: de idee van één ideale en perfecte versie was hem vreemd. Kunst was de dingen anders maken."

Zaterdag is het 400 jaar geleden dat Rembrandt werd geboren, hetgeen wordt gememoreerd met tal van evenementen, zoals de première van de musical Rembrandt in Carré. Vrijdag al maken kunstenaars onder wie Jan Sierhuis en Henk Schiffmacher in de tuin van het Rijksmuseum en op het Museumplein een schilderij op abriformaat. De kunstenaars laten zich inspireren door het werk van Rembrandt. Vanaf 15 juli worden de werken vanaf 1 euro geveild via eBay.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief