Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Feest blijft ondanks abrupte stop Vierdaagse Nijmegen

19 jul 06

De feesten die bij de Vierdaagse horen, gaan de komende dagen gewoon door. Ook bleven veel bezoekers woensdag hangen in Nijmegen, ondanks de abrupte afgelasting van het grootste wandelevenement van Nederland een dag eerder.

De echte wandelaars verlieten wel massaal de campings en pensions. Marsleider Wim Jansen hield ook woensdag vol dat de omstandigheden dinsdag erger waren dan vooraf voorspeld. "Het werd bijvoorbeeld geen 29 maar 33,4 graden. Er waaide geen verfrissende wind, het was juist windstil."

Het KNMI noemt het 'grote onzin' dat de organisatie van de wandeltocht verrast kan zijn geweest door de hoge temperaturen. "Ze zijn niet overvallen. Vorige week werd al een hittegolf aangekondigd", zei een woordvoerder. De verwachting was toen al tussen de 30 en 35 graden rond de eerste dag en verder oplopende temperatuur de dag erna. Dat is uitgekomen. Er is geen plotselinge weersverandering geweest, juist heel standvastige temperatuur."

Woordvoerder André Sonneville van de organisatie zei in een reactie dat vooral de combinatie van hoge temperatuur met de oplopende vochtigheidsgraad van de lucht en de windstilte de verrassing bepaalde. Dinsdag kwamen twee wandelaars, geboren in 1940 en 1948, te overlijden na een tocht in felle zon en hitte. Een van hen was een ervaren wandelaar die al voor de dertiende keer meeliep. Tientallen anderen werden per ambulance afgevoerd. Woensdagavond lagen nog zes deelnemers in het ziekenhuis. Niemand is nog in levensgevaar.

Alles wat met de wandelingen te maken had, verdween in de loop van de dag uit het straatbeeld: de tribunes op de St Annastraat en het Keizer Karelplein werden afgebroken, de kramen verdwenen en de spandoeken werden opgerold.

Woensdagmorgen verscheen een klein aantal wandelaars toch bij de start. Sommigen omdat ze nog niet op de hoogte waren van het besluit, vooral buitenlandse deelnemers, anderen om er over na te praten. De organisatie van de Vierdaagse Afstandsmarsen legde uitvoerig uit waarom ze besloten had om de 91ste editie af te gelasten, wat nooit eerder is gebeurd. Vooral donderdag: dan wordt het volgens de voorspelling niet alleen heet, maar ook benauwd. Juist dan staat een heuvelachtig gebied op het programma.

Wim Jansen werd pas om zes uur dinsdagmiddag geïnformeerd dat het helemaal misging, ondanks het feit dat al urenlang de sirenes van de ambulances overal in de stad te horen waren. De marsleider zegt 's nachts geen oog te hebben dichtgedaan. "Het is gewoon klote. Sommige van onze medewerkders lopen met tranen in de ogen."

Het was dinsdagmiddag zo warm, dat zelfs ervaren wandelaars totaal verrast werden, analyseerde Frits Coumans, hoofd van de Geneeskundige Hulp tijdens de Vierdaagse. Op de eerste wandeldag veranderde de situatie de laatste twee uur dramatisch. "De mensen vielen op de Oosterhoutsedijk bij bosjes. Daarop hebben we groot opgeschaald." Er kwamen meer dan driehonderd meldingen binnen, 112 was enige tijd overbelast. Tussen half vier en vier uur waren 52 spoedtransporten onderweg naar ziekenhuizen.

Ondernemers in Nijmegen maken inmiddels de balans op. Winkeltjes met prullaria rond het wandelfestijn verkochten hun waar voor een habbekrats. Sponsors zoals het schoenenmerk New Balance moeten de cadeautjes voor hun gasten, opbergen tot volgend jaar. Ze lopen vooral publiciteit mis. De kwekers van gladiolen, die traditioneel bij de finish vrijdag worden uitgedeeld, zitten met een kater. De prijs op de veiling is gedaald van 11 naar 4 eurocent. Normaal gezien worden 150.000 stuks verkocht bij een Vierdaagse.

Voor de horeca lijkt de schade mee te vallen. Terrassen zaten woensdag nog vol. Volgens het regionaal bureau voor toerisme blijft 70 procent van de bezoekers hangen. Die zoeken alternatief vertier. "Er is een grote vraag naar huurfietsen en routes door bos- en waterrijk gebied", zegt Hanneline Oosting van de toeristische dienst. De meerdaagse feesten, die de laatste jaren een miljoen mensen trekken, gaan gewoon door. "Als we de feesten ook schrappen, hebben de wandelaars niets meer. Dan zijn tienduizenden voor niets afgereisd", verklaarde burgemeester Guusje ter Horst. "Het programma is aangepast en er is elke dag een minuut stilte op de hoofdpodia. We hebben de feestgangers natuurlijk niet in de hand, maar we hopen dat iedereen zich respectvol gedraagt."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief