Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Burgemeester Vlaardingen wilde geen ME inzetten

3 okt 06

Burgemeester Tjerk Bruinsma van Vlaardingen werd in de nacht van zaterdag op zondag telefonisch op de hoogte gesteld van de ongeregeldheden op de Westhavenkade.

Om de situatie niet te laten escaleren besloot Bruinsma in samenspraak met de politie geen mobiele eenheid in te zetten. Na nog geen half uur keerde de rust weer. Bruinsma zei dit dinsdagmiddag tijdens een persconferentie in het Vlaardingse stadhuis naar aanleiding van de problemen in zijn gemeente. Daarbij werd zaterdagnacht ambulancepersoneel en politie door een menigte van 250 mensen belaagd. De burgemeester zei ook dat niet twee, maar zes agenten lichtgewond zijn geraakt.

De man aan wie de ambulancebroeders hulp wilden bieden had een hersenschudding. De aanleiding voor het, voor Bruinsma volledig onverwachte, incident is nog onduidelijk. Een politie-onderzoek is in volle gang. Een van de verhalen is dat de bewusteloze man zou zijn beroofd nadat hij geld had gepind. Bruinsma vermoedt dat drank een rol heeft gespeeld bij het incident.

De burgervader sprak berichten dat er spanningen zouden zijn tussen twee groepen jongeren, niet tegen. Hij heeft "geen directe concrete aanwijzing dat deze de onrust hebben veroorzaakt. Spanningen tussen groepen komen in elke gemeente voor", zei hij. Maar juist de laatste tijd hebben zich volgens hem geen problemen in Vlaardingen voorgedaan.

Ook is dinsdagmiddag bekendgemaakt dat de ambulance waarin twee medewerkers zaten twee keer ter plaatse is geweest. De eerste keer kwam de ambulance, die op weg was naar de standplaats, toevallig langs. Er lag een man op de grond. Omdat de ambulancemedewerkers de ruziënde menigte eromheen bedreigend vonden, reden ze met loeiende sirene rustig weg en waarschuwden de politie. Bij het verlaten van het "strijdtoneel" hebben jongeren naar de ambulance geschopt en geslagen. Toen ze even later terugkeerden en hulp konden verlenen, ontstond er opnieuw een ruzie en moesten de hulpverleners zich uit de voeten maken.

De zes tot acht agenten ter plaatse riepen onmiddellijk assistentie in. De opgetrommelde politie, uiteindelijk ruim zestig mensen, heeft in totaal drie keer moeten ingrijpen. Volgens de burgemeester heeft de politie vrij veel geweld moeten gebruiken. Mensen hebben beten opgelopen van de vier politiehonden.

Bruinsma zei dat de komende weekeinden extra politiepersoneel achter de hand wordt gehouden. Ook zal hij een gesprek aangaan met jongeren die bij de ongeregeldheden waren. Veel jongeren zeggen geschrokken te zijn van het geweld van de politie.

Afgelopen zondagochtend zijn twee mannen aangehouden die 's avonds weer zijn vrijgelaten. De burgemeester zei verbaasd te zijn dat niet meer aanhoudingen zijn verricht, gezien het grote aantal mensen dat zich op de kade had verzameld. De burgemeester sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Uit onderzoek van AmbulanceZorg Nederland bleek enkele jaren geleden dat 60 procent van het ambulancepersoneel zich wel eens bedreigd voelt. Volgens recent onderzoek van vakbond CNV Ambulance is dit zelfs meer dan 90 procent. Dit verschil is deels te verklaren doordat een ruimere definitie van 'agressie' is gebruikt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief