Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vlaams Belang ruikt de macht

7 okt 06

België maakt zich op voor de spannendste verkiezingen in jaren. Voor het eerst maakt Vlaams Belang - voorheen Vlaams Blok - serieus kans aan de macht te komen. En zo een dreun te verkopen aan de paarse regering van Guy Verhofstadt.

De vraag is niet of, maar hoeveel Vlaams Belang zondag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gaat winnen. Bij de vorige verkiezingen werd de partij met een miljoen stemmers de grootste van Vlaanderen. Zondag zal het succes volgens de peilingen nog groter zijn.

De racistische moordpartij afgelopen mei in Antwerpen, de arrestatie van een groep extreemrechtse militairen, de tienduizenden mensen die afgelopen zondag afkwamen op concerten tegen intolerantie, niets lijkt de partij te kunnen stuiten.

Charmeoffensief
Het succes is deels te verklaren door het uitgebreide charmeoffensief dat de partij van Filip Dewinter voert. In 2004 werd Vlaams Blok veroordeeld voor het systematisch aanzetten tot racisme. Daarop doopte de partij zich om tot Vlaams Belang.

Sindsdien presenteert de partij zich als een conservatieve familiepartij. Op de verkiezingsposters zijn de bokshandschoenen vervangen door foto's van lachende kinderen. De partij organiseert congressen over economie en gezondheidszorg om te laten zien dat ze niet alleen een mening heeft over allochtonen. En het racistische 70-punten plan uit begin jaren negentig is publiekelijk afgezworen.

Maar tegenstanders, waaronder alle andere grote partijen, geloven niet dat het nieuwe gezicht van Vlaams Belang oprecht is. De partij is volgens critici een doorstart van het oude Vlaams Blok. De kopstukken zijn dezelfde en de partij blijft haar pijlen richten op allochtonen. Op congressen wordt nog steeds uit volle borst 'eigen volk eerst' geroepen.

Aan de macht
Toch werkt het charmeoffensief. Bijna één op de vier Vlamingen stemt Vlaams Belang. Maar de kans is klein dat de partij daadwerkelijk aan de macht komt. Vanwege de extreemrechtse achtergrond heeft geen enkele politieke partij ooit met Vlaams Belang willen samenwerken.

Voor zondag heeft het Belang zijn hoop gevestigd op lokale partijen. Die kunnen de partij wellicht aan de meerderheid in een gemeenteraad helpen. Vooralsnog heeft alleen een beginnend partijtje in Antwerpen daarover openlijk afspraken gemaakt met Filip Dewinter.

Vlaams Belang kan ook aan de macht komen als het ergens de absolute meerderheid haalt. Dan heeft de partij automatisch het recht de burgemeester te leveren. In de stad Antwerpen - waar het Belang vorige keer 33 procent de stemmen kreeg - zal dat niet lukken.

Maar in de Antwerpse deelgemeenten als Deurne, Merksem, Hoboken en Borgerhout maakt de partij een serieuze kans op de meerderheid van de zetels. Daarmee zou Vlaams Belang voor het eerst een bestuurder mogen leveren, in dit geval een districtsvoorzitter. Op zich geen belangrijke post, maar voor Vlaams Belang zou het een overwinning van groot symbolisch belang zijn.

Pijnlijk
Filip Dewinter heeft zich er bij neergelegd dat hij in Antwerpen zelf geen burgemeester zal worden. Hij mikt op de nationale verkiezingen van volgend jaar. Dan kan hij rechtstreeks het gevecht aan met premier Verhofstadt en de andere grote Vlaamse partijen.

Voor Verhofstadt beloven de gemeenteraadsverkiezingen al pijnlijk genoeg te worden. Hijzelf is populair, maar zijn paarse regering wankelt en zijn partij VLD staat voor zondag op flink verlies. Een nederlaag zal zijn positie als premier verder ondergraven.

Temeer omdat Verhofstadt bij zijn aantreden heeft zijn gezegd dat het succes van zijn regering kan worden afgemeten aan het verlies van Vlaams Belang. Precies het tegenovergestelde is gebeurd: het Belang heeft verkiezing op verkiezing gewonnen.

(Bron: NOS.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief