Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Debat II: 'VMBO is slagveld samenleving'

23 okt 06

Alexander Pechtold, lijsttrekker van D66, vindt het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) het 'slagveld van onze maatschappij'. Het schooltype is in zijn ogen te veel een allegaartje van 'hersens en handjes op één hoop'.


Terug naar de 'oude' MAVO?
'Scholen houden te weinig rekening met verschillen tussen leerlingen.' Dit zei Pechtold in Amsterdam tijdens het verkiezingsdebat over het vmbo dat was georganiseerd door het televisieprogramma NOVA, BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad.
Pechtold zou graag zien dat de oude mavo weer in ere hersteld werd voor de kinderen die geschikt zijn voor de theoretische leerweg van het vmbo. Overigens is de vroegere mavo nooit geheel verdwenen sinds in 1999 het vmbo werd opgericht. Er zijn nog tien categorale mavo's over. 'Gelukkig bestaat die nog. Ik zou willen dat de mavo weer de oude vorm kreeg, waardoor meer leerlingen doorstromen naar havo en hbo. Want dat is wat we uiteindelijk willen', aldus Pechtold.

'Goed lesgeven beter belonen'
'Leraren die goed lesgeven moeten beter beloond worden. Niet alleen in salaris, maar ook in carrrièreperspectieven. En we moeten niet alleen die mensen beter belonen die in managementfuncties gaan. De wettelijke mogelijkheden zijn er en er moet meer geld voor komen. Het CDA wil dat de onderwijsbegroting €1 mrd omhooggaat tot €30 mrd.' Dit zei minister Maria van der Hoeven van onderwijs na afloop van het het verkiezingsdebat over het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) dat was georganiseerd door het televisieprogramma NOVA, BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad.

Van der Hoeven wil verder geld vrijmaken voor betere praktijklokalen in het vmbo. Ze wil scholen die het hoogste niveau van vmbo geven, de zogenoemde theoretische leerweg, niet verplichten dit weer mavo te gaan noemen. 'Ze mogen het doen, maar dat is hun eigen keuze.'Alexander Pechtold, lijsttrekker van D66, wil dat wel. Hij vindt het vmbo te veel een allegaartje van 'hersens en handjes op één hoop'. De scholen houden te weinig rekening met verschillen tussen leerlingen.

Overigens is de vroegere mavo nooit geheel verdwenen sinds in 1999 het vmbo werd opgericht. Er zijn nog tien categorale mavo's over. 'Gelukkig bestaat die nog. Ik zou willen dat de mavo weer de oude vorm kreeg, waardoor meer leerlingen doorstromen naar havo en hbo. Want dat is wat we uiteindelijk willen', aldus Pechtold. Jaarlijks verlaten er 15.000 leerlingen het vmbo zonder diploma.

(Bron: Het Financieele Dagblad )

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief