Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA en SP inventariseren overeenkomsten en verschillen

6 dec 06

CDA-leider Jan Peter Balkenende en SP-leider Jan Marijnissen hebben woensdagavond samen met informateur Rein Jan Hoekstra de overeenkomsten en verschillen tussen CDA en SP geïnventariseerd.

"Er zijn overeenkomsten, maar de verschillen zijn heel groot", zei Marijnissen na afloop. Als voorbeelden noemde hij de inkomensverdeling, de zorg en het internationaal beleid. Ook Balkenende noemde de verschillen bij deze onderwerpen groot.

De SP-leider kon niet aangeven of het gesprek de vorming van een kabinet van CDA, PvdA en SP dichterbij heeft gebracht. Van onderhandelingen is nog geen sprake. Volgens Marijnissen worstelt Balkenende met de getalsverhoudingen in zo'n kabinet, waar de linkse partijen PvdA en SP de meerderheid zouden hebben.

Balkenende gaf toe dat de getalsverhouding bij de vorming van een stabiele regering ook een rol speelt, naast de inhoudelijke verschillen. Hij prees, net als Marijnissen, de goede sfeer in het overleg. "Er is gesproken met respect voor elkaars standpunten", aldus de demissionair premier.

Marijnissen spreekt donderdagochtend onder leiding van Hoekstra met PvdA-leider Wouter Bos. Donderdagavond vindt er een gesprek plaats tusen Balkenende en Bos. Daarna beslist Hoekstra hoe hij verder gaat.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief