Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie wil weer drugs doorlaten

2 jan 07

De politie moet weer partijen drugs kunnen doorlaten. Ook moet zij weer burgers en criminelen kunnen inzetten als infiltrant in criminele bendes. Gevoelige werkmethoden moeten verder geheim blijven voor advocaten.

Dat bepleit de topman van de Nationale Recherche, Tom Driessen. Volgens hem is een terugkeer van zeer vergaande opsporingsmethoden noodzakelijk in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Hij stelt dat het doorlaten van partijen drugs onder strikte voorwaarden een legitieme werkwijze moet zijn. "Ook met het risico dat je af en toe een partij kwijt raakt, moet het toch tot de mogelijkheden horen."

De baas van de onlangs opgerichte Nationale Recherche pleit daarmee openlijk voor een terugkeer van opsporingsmethoden, die midden jaren '90 tot een geruchtmakende parlementaire enquête leidden. Toen bleek dat de politie op drugstransporten doorliet en burgers en criminelen inzette als infiltrant. Deze opsporingsmethoden werden zo omstreden geacht, dat ze werden verboden.

Driessen houdt zijn pleidooi voor hernieuwde invoering voor alle rechercheurs in ons land, in hun vakblad "Blauw" dat komende week verschijnt. De topman van de Nationale Recherche geldt al jaren als een van de meest succesvolle misdaadbestrijders. Hij wist ondermeer ex-legerleider Desi Bouterse veroordeeld te krijgen voor grootschalige cocaïnesmokkel.

Volgens Driessen raakt de politie telkens op achterstand, doordat criminelen de werkwijze van de recherche analyseren. Hij noemt het "schrijnend" dat advocaten van verdachten tijdens een proces alle inzet en handelingen van de politie krijgt opgestuurd in processen-verbaal.

"Het probleem is dat onze slimheid vaak wordt afgestraft." Volgens Driesen mag de rechter alles weten, zodat die de onderzoeksmethoden kan controleren, maar gaat dit advocaten niks aan. "Het zou een enorme stap voorwaarts zijn als we bepaalde werkmethoden kunnen laten toetsen, maar dan wel zo dat de verdediging niet altijd in de keuken kan meekijken."

Bewijzen moeten volgens Driessen gewoon hard zijn. "Het gaat niet om bewijsvergaring maar om methoden, strategieën en creativiteit. We willen eenvoudig niet al onze kaarten op tafel leggen." De topman stelt dat hij ook zelf in de zaak-Bouterse destijds een grote hoeveelheid drugs heeft doorgelaten, met medeweten van de top van het Openbaar Ministerie en de minister van justitie.

"Het ging om ongeveer 400 kilo cocaïne", stelt hij. "Ik ben niet alleen geïnteresseerd in de vangst van kilo's marihuana of cocaïne. Ik ben dat ook in de organisatie die het importeert. Als we die kunnen oprollen, kunnen we de stroom indammen." Dat het inzetten van burgers en criminelen sinds midden jaren 90 niet meer mogelijk is, is een gemis.

"Het feite dat we deze methode niet meer kunnen gebruiken beperkt ons op essentiële punten," zegt Driessen. Ook hier bepleit hij strikte regels, zodat de rechter de inzet kan toetsen. "Als we weer mogen infiltreren kunnen we een grote slag maken", aldus de landelijke recherchebaas. "Ik ben vanuit dat gezichtspunt zelfs voorstander van infiltratie door criminele informanten."

Het is voor het eerst dat de topman, die ruim een jaar geleden aantrad, zich zo openlijk uitlaat over zijn visie op de Nationale Recherche. Volgens hem is er momenteel sprake van een competentiestrijd tussen de landelijke recherche en een aantal regionale recherches die zich bezig houden met zware criminaliteit.

(Bron: De Telegraaf/John van den Heuvel en Bert Huisjes)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief