Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush wil falend beleid rechttrekken met meer troepen

11 jan 07

De Amerikaanse president George Bush is woensdagavond (lokale tijd) diep door het stof gegaan in zijn aankondiging meer troepen naar Irak te sturen.

In een wereldwijd live uitgezonden toespraak nam hij de verantwoordelijkheid op zich voor het falende beleid in Irak. Een hernieuwde Amerikaanse inzet moet - gekoppeld aan harder en doortastender optreden door de Iraakse regering - het land onder controle brengen.

"Onze troepen in Irak hebben moedig gevochten. Ze hebben alles gedaan wat we van hen vroegen. Waar fouten zijn gemaakt, ligt de verantwoordelijkheid bij mij", aldus Bush vanuit de bibliotheek van het Witte Huis. Hij verklaarde meer dan 20.000 manschappen extra te zullen sturen om rust te brengen in Bagdad en de opstandige provincie al-Anbar.

Bush voorspelde wel dat het sturen van extra manschappen het geweld niet zal indammen. Een stijging van het aantal slachtoffers aan Amerikaanse zijde is reëel. "De terroristen en opstandelingen in Irak zijn zonder geweten, en zij zullen het komende jaar bloedig en gewelddadig maken", aldus Bush. Tot nog toe hebben meer dan 3000 Amerikanen het leven verloren in Irak. Minstens 25.000 militairen raakten gewond.

Iraakse militairen moeten het voortouw gaan nemen in de gevechten, aldus Bush. De Amerikanen krijgen een meer adviserende en ondersteunende taak. De extra troepen worden ondergebracht bij Iraakse eenheden terwijl de Iraakse regering direct de verantwoordelijkheid krijgt de situatie te verbeteren. Vanaf november krijgt ze volgens de plannen de volledige verantwoordelijkheid.

De nieuwe benadering van Bush vraagt veel van de instabiele, zwakke en bij tijd en wijlen zelfs onwillige Iraakse regering van premier Nuri al-Maliki, zeggen experts. De regering heeft tot nog toe de diepe verdeeldheid onder het volk niet kunnen overbruggen en heeft geen blijvende indruk kunnen maken in Irak. Overwinningen in de strijd tegen radicale elementen konden niet worden geconsolideerd.

"Onze inzet in het verleden om Bagdad veilig te maken, heeft om twee belangrijke redenen gefaald. Er waren niet genoeg Iraakse en Amerikaanse militairen om buurten veilig te houden nadat ze van terroristen en opstandelingen waren gezuiverd. En de troepen die we hadden, kampten met te veel restricties", aldus Bush. "Onze militaire commandanten hebben het nieuwe plan bekeken om er zeker van te zijn dat deze problemen worden aangepakt. Ze hebben gemeld dat het dat doet."

De Democraten en veel waarnemers hadden na de toespraak van Bush geen goed woord over voor de plannen en de koers van het beleid. "Het is te weinig en te laat", aldus een expert van het Center for Strategic and International Studies. Afgevaardigde Diane Watson stelt dat het plan van Bush "een zwakke laatste wanhoopspoging is om de snel verslechterende situatie in Bagdad onder controle te krijgen".

De Democratische leiders in het Congres trekken het Irak-beleid van de president breder. "Dit voorstel brengt onze nationale veiligheid in gevaar door nog meer lasten op te leggen aan onze al overbelaste strijdkrachten, waardoor het nog moeilijker wordt op andere crises te reageren." Senator Hillary Clinton maakte het plan ook met de grond gelijk. "Het wordt ontsierd door incompetentie en arrogantie. Zoals onze commandanten herhaaldelijk hebben gezegd, heeft Irak een politieke oplossing nodig, niet een zuiver militaire, maar zo'n voorstel tot een oplossing hebben we vanavond niet gehoord."

President Bush stelde woensdag wel dat "een succesvolle strategie voor Irak verder gaat dat militaire operaties". Gewone Irakezen moeten zien dat er zich verbeteringen voordoen in hun
wijken en gemeenschappen. Hij trekt extra geld uit voor reconstructie en een banenprogramma die vooral gericht zijn op Bagdad en de provincie al-Anbar.

Overleg met de buurlanden Syrië en Iran sloot hij vooralsnog uit. Volgens Bush staan Teheran en Damascus toe dat van hun grondgebied gebruik wordt gemaakt voor terroristische activiteiten in Irak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief