Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reclassering faalde bij toezicht verdachte Hoogerheide

11 jan 07

Reclassering Nederland heeft drie medewerkers geschorst wegens fouten die zijn gemaakt bij het toezicht op Julien C., de verdachte van de moord op Jesse Dingemans.

De 8-jarige jongen werd op 1 december om het leven gebracht op zijn school in Hoogerheide. Uit een extern onderzoek, dat donderdag verschijnt, blijkt dat fouten zijn gemaakt bij de begeleiding van de verdachte.

"Van de drie medewerkers worden er twee voorgedragen voor ontslag en een derde is van haar functie ontheven", aldus een woordvoerster van Reclassering Nederland.

De 22-jarige Julien C. onttrok zich eind 2004 aan zijn verplichte psychiatrische behandeling. Zijn toezichthouder meldde de zaak destijds niet bij het Openbaar Ministerie (OM) en C. bleef zo op vrije voeten. De behandeling in een forensisch therapeutische kliniek werd hem, naast een celstraf van twee jaar, opgelegd door de rechtbank in Breda voor een gewapende overval op een supermarkt in 2003.

Directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland erkent dat zijn organisatie fouten heeft gemaakt. Hij kondigde donderdag vergaande maatregelen aan om herhaling te voorkomen. Volgens Van Gennip hebben de drie reclasseringswerkers afspraken, regels en protocollen aan hun laars gelapt. Hij bestempelt hun gedrag als "ontoelaatbaar".

De directeur stelt dat er meer aandacht komt voor het extra opleiden van reclasseringsmedewerkers. Ook moet het toezicht gestandaardiseerd worden, worden alle 13.000 huidige toezichten doorgelicht en moeten de elektronische controlemiddelen, zoals enkelbanden en gps-volgsystemen, verder worden ontwikkeld. Het ministerie van Justitie liet recent weten dat er dit jaar opnieuw proeven komen met vormen van elektronische beveiliging.

Verantwoordelijk minister Rita Verdonk wil dat Reclassering Nederland binnen twee weken een plan van aanpak opstelt voor de doorlichting van alle 13.000 toezichten. Ook wil ze weten hoe de Inspectie voor de Sanctietoepassing hierbij betrokken kan worden. Aan de hand van het plan van aanpak zal de minister besluiten of zij aanvullende maatregelen moet nemen.

Directeur Van Gennip steekt met zijn uitspraken de hand in eigen boezem. "De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat een toezicht goed wordt uitgevoerd. Dat een dader opnieuw de fout in gaat, kan nooit 100 procent voorkomen worden, maar er moet wel alles aan gedaan worden om de kans op herhaling zo klein mogelijk te laten zijn", aldus de directeur.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief