Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geschokte reacties op moord Armeens-Turkse journalist

19 jan 07

In Turkije en in het buitenland is geschokt gereageerd op de moord op de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink. Hij werd vrijdag op klaarlichte dag voor zijn kantoor in de Turkse stad Istanbul doodgeschoten.

Hij gold als omstreden, omdat hij openlijk sprak over een Turkse genocide op Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog. Dat is Turkse nationalisten een doorn in het oog.

De Turkse premier Erdogan bestempelde de moord als een aanslag op "ons allemaal als natie" en als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Ook de Europese Commissie reageerde met afschuw op de moord in Turkije, dat lid wil worden van de Europese Unie.

Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken en Nederlandse europarlementariërs toonden zich eveneens geschokt. Zowel Camiel Eurlings (CDA) als Joost Lagendijk (GroenLinks) kende Dink goed. "Dit is een uitermatie trieste dag voor Turkije en het Turkse volk", zei Eurlings, die benadrukte dat Dink uitkwam voor zijn mening. "Ik hoop dat Turkije nu de wet aanpast en vrijheid van meningsuiting mogelijk maakt. Dan is Dink toch niet helemaal voor niets gestorven", aldus Eurlings.

Over de moordenaar van Dink of diens motieven is nog weinig bekend. De politie zoekt een jongeman van circa negentien jaar die de 52-jarige Dink met drie kogels om het leven bracht. Twee personen die waren gearresteerd, zijn later op de dag vrijgelaten. Dink werd vorig jaar nog door een Turkse rechter veroordeeld wegens belediging van het Turkendom, een omstreden strafbaar feit in Turkije. Hij bevestigde als prominent lid van de kleine Armeense gemeenschap in Turkije de Armeense volkerenmoord, die in 1915 in het Ottomaanse Rijk losbarstte. De Turkse republiek heeft later de genocide op Armeniërs uit de officiële geschiedschrijving geschrapt en ontkent dat een volkerenmoord zou hebben plaatsgevonden.

Belediging van het Turkendom kan ook een afwijkende opinie over de geschiedenis van het land inhouden. Zo zijn hiervoor onder anderen schrijvers als Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en Elif Shafak vervolgd.

(Bron: ANP/DPA/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief