Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Privaat Schiphol kan nog

6 mrt 07

De ChristenUnie en het CDA staan achter een onderhandse plaatsing van de staatsaandelen Schiphol.

Bestuursvoorzitter van Schiphol Gerlach Cerfontaine zei dat in het maandelijkse maandagavonddebat van Het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en NOVA.

'Ik heb inmiddels gepraat met Maxime Verhagen en André Rouvout, en beiden hebben aangegeven de onderhandse plaatsing niet te dwarsbomen. Ik moet alleen nog met Wouter Bos om de tafel, maar ik geloof dat dit wel gaat lukken', aldus de bestuursvoorzitter.

Minister Wouter Bos (PvdA) van Financiën zei maandag in een vraaggesprek met het radioprogramma De Ochtenden dat hij een onderhandse plaatsing niet uitsluit. 'Als dat een variant is die voor alle partijen interessant is, dan zal dat zeker in het overleg naar voren komen. Maar er zijn ook andere varianten', aldus Bos.

Bos zei op de radio dat het kabinet is overeengekomen met Amsterdam om de juridische strijdbijl te begraven. De uitspraken van Bos volgen op de tekst uit het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet gaf daarin aan af te zullen zien van de beursgang van Schiphol. 'Privatisering als term komt heel bewust niet voor in het coalitieakkoord', zo zei Bos.

Het Rijk heeft 75,8% in de NV Luchthaven Schiphol (NVLS), de gemeente Amsterdam bezit 21,8% en Rotterdam 2,4%. Door zijn 21,8%-belang beschikt Amsterdam over een statutair veto in de NVLS.

Het vorige kabinet, met Gerrit Zalm (VVD) als minister van Financiën, wilde ten minste 49,9% van de overheidsaandelen in Schiphol vervreemden. Daartoe moesten wel de statuten van de NVLS worden gewijzigd. Amsterdam hield die statutenwijziging met zijn veto tegen. Daarop besloot Zalm het Amsterdamse veto bij Koninklijk Besluit te laten vernietigen. De gemeente ging vervolgens tegen die kroonvernietiging in beroep.

Bos wil de komende maanden met Amsterdam en Schiphol overleggen over hoe de toekomstige financiering van Schiphol eruit moet gaan zien. 'We willen een ordentelijk traject ingaan om op een andere manier tegemoet te komen aan de behoefte van zowel Schiphol als Amsterdam', zei Bos.

Het kabinet houdt wel de mogelijkheid open om de staatsaandelen van Schiphol langs andere weg te vervreemden. 'Als er andere manieren zijn om geld uit Schiphol te halen als aandeelhouder en als er andere manieren zijn om Schiphol in staat te stellen zich slagvaardiger op de internationale markt op te stellen, dan zullen we naar die manieren onderzoek doen en daar overleg over plegen', zo zei Bos.

De minister zei te verwachten eind dit jaar meer duidelijkheid te hebben over de toekomst van Schiphol.

(Bron: FD.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief