Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Langere missie Uruzgan belast krijgsmacht zwaar'

19 apr 07

Als de missie in Afghanistan langer gaat duren dan de geplande twee jaar, zal dat een ernstige belasting voor de krijgsmacht betekenen.

Er zal een tekort aan onderdelen, reservemateriaal maar ook aan specialistisch personeel ontstaan. Een aantal voorraden raakt op en aanvulling ervan is kostbaar en kan bovendien lang duren.

Dat staat in een interne risico-inventarisatie van Defensie waarover De Telegraaf donderdag bericht. De krant heeft de analyse op haar website gezet.

Een woordvoerder van het departement meldde dat het gaat om een technische notitie die op een laag niveau binnen de landmacht is opgesteld. Uit het stuk, dat het ministerie nog niet heeft bereikt, kan volgens hem geen enkele conclusie worden getrokken.

De krijgsmachtonderdelen maken voortdurend analyses van beschikbare en te verwachten middelen, stelt hij. Die verkenningen zijn nodig voor de planning die de staf van Defensie maakt. Daarbij worden verschillende scenario's bezien en volgt een militair advies. Daarna volgt een politiek besluit.

Het kabinet neemt in de zomer een besluit over het al dan niet verlengen van de missie in Uruzgan. Die is bedoeld tot augustus 2008. GroenLinks in de Tweede Kamer wilde een spoeddebat over de uitgelekte notitie maar kreeg niet genoeg steun. De fractie is tegen de missie. Afgesproken is dat het kabinet vrijdag een brief stuurt. Volgende week houdt de Kamer al een overleg over Uruzgan.

De VVD hekelt de opstelling van GroenLinks. Volgens VVD-Kamerlid Hans van Baalen is het ongepast dat GroenLinks telkens probeert de missie ter discussie te stellen. Van Baalen vindt dat het zaaien van twijfel geen recht doet aan de inzet van de militairen en dat het de Taliban bovendien aanmoedigt hun acties tegen Nederlandse miltairen te richten.

Uit de inventarisatie blijkt dat de voertuigen en wapensystemen al zwaar te lijden hebben in Afghanistan door het intensieve gebruik en de zeer zware omstandigheden. Nu al zouden veel van de 192 voertuigen stranden door een gebrek aan aandrijfassen. Problemen met het onderhoud en de reserveonderdelen ontstaan onder meer bij de pantserwagens Bushmaster en Patria, de Minimi-pistoolmitrailleurs, 120 mm-mortieren en Fennek-verkenningsvoertuigen.

Een ander knelpunt is de werving en het behoud van gespecialiseerd personeel zoals technici, monteurs, logistiek personeel, koks, verpleegkundigen en artsen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief