Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Noordpool laat onderlip 3FM-dj haperen

24 apr 07

Echt grote fysieke problemen heeft dj Michiel Veenstra (Radio 3FM) niet op de Noordpool, waarvandaan hij deze week zijn uitzendingen verzorgt (dagelijks 19.00-22.00 uur).

De radiopresentator is daar om aandacht te vragen voor de effecten van klimaatverandering. Op Spitsbergen is het min 9 graden, maar die temperatuur voelt aan als min 18. Veenstra kampt daardoor regelmatig met een gevoelloze onderlip, wat als presentator weer erg onhandig is.

De naam van de plek waar hij zich dezer dagen bevindt spreekt hij daarom geregeld uit als 'Switzbergen'. Als het daarbij blijft kan de dj ermee leven. Hij is dan ook goed ingepakt om warm te blijven. Boven een gewone boxershort draagt hij twee thermische onderbroeken, daarboven een spijkerbroek en daaroverheen een sneeuwbroek. En zelfs met al die kledinglagen lukte het hem dinsdag om zijn lid naar boven te halen en een messcherp 3FM-logo in de poolsneeuw te plassen.

En dan heeft Veenstra het alleen nog maar over de lagere regionen van zijn lichaam. Op zijn bovenlijf heeft hij eveneens meerdere kledinglagen en hij draagt twee paar handschoenen. Toch
zit de kou hem niet overdreven dwars. "Het is niet megakoud hier, maar mijn lichaam moet wel hard werken om warm te blijven. Daar word ik heel moe van. Na drie uur wakker te zijn, wil ik alweer slapen."

Dat slapen gaat nog niet zo makkelijk, aangezien het permanent licht is op de poolcirkel. "Als mijn uitzending is afgelopen om 23.00 uur, na een extra uurtje op internet (www.noordpool.fm), dan staat de zon nog aan de hemel. Dat is echt bizar om mee te maken. Mijn lichaam zegt dan niet 'kom, we gaan naar bed'. Ik moet mezelf dwingen om naar bed te gaan, maar eenmaal in het hotel zijn er gelukkig goede gordijnen om het licht buiten te houden."

Veenstra (31) begon aan het aandacht vragen voor milieuveranderingen nadat hij opeens last begon te krijgen van hooikoorts. Voorheen had hij daar nooit problemen mee. "Ik ging naar de huisarts en hoorde dat de pollen die tegenwoordig door de lucht zweven steeds agressiever zijn. Balen, maar hij vertelde dat tijdens de winter de problemen zouden verminderen. Maar het werd maar niet kouder. Grappenderwijs begon ik daar in mijn uitzending over, maar het verhaal ging steeds meer een eigen leven leiden."

Na een steunactie van duizenden luisteraars mocht Veenstra mee met een poolexpeditie van het Climate Change College, dat de klimaatveranderingen in beeld brengt. Naast de presentator en zijn team zijn er ook een aantal studenten mee uit diverse landen, die na de reis in hun land de kwestie aan de kaak gaan stellen. Uit Nederland zijn twee studenten mee.

Echte grote effecten van klimaatverandering heeft Veenstra nog niet gezien. "We hebben maandag met een deskundige gesproken die meer weet van het dierenrijk in dit gebied. Volgens hem zijn er steeds minder rendieren, omdat er voor het eerst sinds tijden regen valt in de poolcirkel. Die zorgt voor een ijslaagje op de grond, waardoor rendieren niet bij hun eten kunnen. Verder wordt het leefgebied van ijsberen steeds kleiner en verdwijnen ook bepaalde
plantensoorten."

De radiopresentator hoopt het onderwerp uit de geitenwollensokkensfeer te halen. "Ik hoor dat in het nieuws is dat gezinnen aan tafel steeds meer over het milieu spreken. De discussie wordt steeds meer aangezwengeld, ook na de film van Al Gore. Spaarlampen staan steeds minder in een suffig daglicht. Vooral ook jonge mensen hebben het erover. Daar word ik
echt heel blij van."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief