Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Hulten houdt de eer aan zichzelf

25 apr 07

Michiel van Hulten tradt in november 2005 aan als PvdA-voorzitter. Toen stond de partij er rooskleurig voor.


In de oppositie tegen het tweede kabinet-Balkenende leek ze onder leiding van de charismatische Wouter Bos op weg om bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen de grote winnaar te worden. Bos zou vervolgens premier kunnen worden van zijn eerste kabinet en daarmee de sociaal-democraten weer terugbrengen in het centrum van de macht.

De eerste maanden leek dat optimisme gerechtvaardigd. In maart 2006 deed de PvdA het boven verwachting goed bij de gemeenteraadsverkiezingen. In de peilingen stond ze rond die tijd op meer dan 60 Kamerzetels, bijna tweemaal zoveel als het CDA van Jan Peter Balkenende.

Dat het daarna pijlsnel bergafwaarts ging, lag zeker niet alleen aan Van Hulten. Een door Bos gelanceerd plan om rijke ouderen te laten meebetalen aan de AOW viel slecht. In de vervroegde
verkiezingscampagne, nodig na de plotselinge val van Balkenende-II, toonde de PvdA-leider zich onzeker onder de voortdurende aanvallen van het CDA. Bovendien wist Balkenende het vertrouwen van veel kiezers terug te winnen doordat de economie precies op tijd aantrok.

Maar ook het optreden van Van Hulten was niet altijd gelukkig. Al enkele maanden na zijn aantreden kwam hij onder vuur te liggen nadat hij de parlementaire pers had beschuldigd van
achterkamertjesgedoe. Ook bij het opstellen van de kandidatenlijst voor de senaatsverkiezingen kreeg Van Hulten zware kritiek, toen hij oudgediende Klaas de Vries op een onverkiesbare plek zette.

En zo waren er wel meer incidenten. Van Hulten was bovendien als campagneleider formeel
verantwoordelijk voor de verkiezingsnederlaag van november vorig jaar, waarbij de PvdA in schrille tegenstelling met de eerdere verwachtingen negen Kamerzetels kwijraakte. Hij had al aangekondigd dat hij zich bij een hard oordeel van de commissie-Vreeman, die de oorzaken van de nederlaag onderzoekt, op zijn positie zou beraden.

Van Hulten heeft de publicatie van dat rapport niet afgewacht. Interne kritiek vormde aanleiding om de eer aan zichzelf te houden. Daarmee komt voorlopig een einde aan de politieke loopbaan van de 38-jarige Van Hulten, die de afgelopen jaren te boek stond als één van de grootste talenten in de PvdA. Van Hulten werd al op zijn dertigste lid van het Europees Parlement, wat hij bleef tot 2004. Hij hoorde bij de spraakmakendste Nederlandse Europarlementariërs en was bij de kabinetsformatie van 2003 in beeld als kandidaat-bewindspersoon.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief