Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rebellen Soedan willen bemiddeling door westen

10 mei 07

Rebellenleiders uit de Soedanese regio Darfur hebben het liefst dat de Verenigde Naties (VN) zich bemoeien met het conflict in het gebied.

Ze hebben daar meer vertrouwen in dan in de Afrikaanse Unie (AU), die daar een missie heeft. Ook vinden ze de AU te kwetsbaar.

De commandanten uit Darfur willen verder dat neutrale westerse landen, zoals Nederland, actief bemiddelen om tot een oplossing te komen voor de al vier jaar durende strijd. De leiders van groeperingen zoals Khalil Ibrahim van de JEM, de daarvan afgesplitste MNRD van Khalil Abdullah en Abu Surrah van de Arabische RDFF hebben dat woensdag aan minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) duidelijk gemaakt.

Koenders sprak met hen in de hoofdstad N'Djamena van buurland Tsjaad. Het was voor het eerst dat een Nederlandse minister in Tsjaad was. Nederland heeft geen ontwikkelingsrelatie met dit land, dat als een van de armste van Afrika te boek staat.

Ontmoetingen met enkele commandanten van verzetsgroepen in Darfur zelf gingen dinsdag niet door vanwege te grote veiligheidsrisico's. Het Soedanese leger voert sinds enkele weken bombardementen uit op het dorp Umm Rai waar het overleg zou plaatsvinden.

De rebellenbewegingen in Darfur zijn ontstaan uit verzet tegen het regime van de Soedanese president Omar al-Bashir. In 2003 pakten zij de wapens op. Inmiddels raken de strijdgroepen steeds verder versplinterd, vooral vanwege ruzies over het vredesakkoord voor Darfur uit 2006.

Koenders wilde de niet-ondertekenaars overtuigen dat brede steun voor het akkoord nodig is. De rebellen zien volgens de bewindsman zelf ook in dat er snel iets moet gebeuren, ook al omdat ze door de afsplitsingen hun eigen positie zien verzwakken. Sommigen proberen eerst zelf tot overeenstemming te komen voordat ze weer onderhandelen. De bewegingen eisen meer autonomie voor het achtergestelde Darfur, dat net zo groot is als Frankrijk.

De Tsjadische president Idriss Deby Itno noemde Darfur een groot probleem voor zijn land en een destabilisator voor de hele regio. Meer dan 200.000 vluchtelingen uit Darfur hebben hun heil in Tsjaad gezocht. Door geweld in Tsjaad bij de grensstreek zijn daar nog eens bijna 150.000 Tsjadische ontheemden bijgekomen. De president heeft gezegd dat hij de vluchtelingenkampen wil verplaatsen. Hij is tegen een VN-macht in Darfur, omdat hij vreest dat dit islamistisch geweld aantrekt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief