Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wereldbank neemt nog geen besluit over Wolfowitz

16 mei 07

Het bestuur van de Wereldbank heeft dinsdag nog geen besluit genomen over het lot van de in opspraak geraakte president Paul Wolfowitz.

Wolfowitz heeft zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling toen hij zich persoonlijk bemoeide met de promotie en loonsverhoging voor zijn vriendin.

Hij heeft zijn handelen dinsdag verdedigd voor het 24 leden tellende bestuur. Wolfowitz reageerde op een rapport van een panel van de Wereldbank dat stelt dat hij de regels heeft overtreden. Zijn optreden heeft volgens het panel een ernstig negatief effect gehad op de reputatie en geloofwaardigheid van de Wereldbank.

Wolfowitz deed een emotioneel beroep op de bewindvoerders hem zijn baan te laten behouden en beloofde zijn managementstijl te veranderen om zo het vertrouwen van de staf terug te winnen. Hij waarschuwde dat het opzeggen van het vertrouwen in hem de Wereldbank veel meer schade zou kunnen toebrengen dan dan de zaak waarvan hij wordt beschuldigd.

Volgens de advocaat van Wolfowitz presenteerde zijn cliënt een "sterke zaak" en verliep de hoorzitting naar tevredenheid. Raadsman Robert Bennett: "We hebben overweldigend bewijs gepresenteerd dat hij steeds handelde in het belang van de bank en in goed vertrouwen". Wolfowitz pleitte in de hoorzitting voor een "rechtvaardige oplossing".

Het bestuur van de Wereldbank komt woensdag weer bijeen om te praten over de toekomst van zijn president. De Amerikaanse regeringheeft Wolfowitz steeds gesteund. Woordvoerder Tony Snow van het Witte Huis herhaalde dat standpunt dinsdag nog eens. Hij voegde er echter aan toe dat de belangen van de Wereldbank voorop staan en dat "alle opties op tafel liggen". De Amerikaanse media concludeerden daaruit dat het vertrek van Wolfowitz nabij is.

Ook uit andere bronnen kwamen signalen dat de positie van de bankpresident verder is verzwakt. Europese bronnen meldden dat de Verenigde Staten binnen de groep van rijke industrielanden G7 vrijwel geen steun krijgen voor Wolfowitz. Alleen Japan zou zich aan de zijde van de VS hebben geschaard. De G7-landen zijn de belangrijkste donoren van de Wereldbank, de grootste internationale instelling die zich met armoedebestrijding bezighoudt.

Wolfowitz trad twee jaar geleden aan bij de bank als president. Hij was toen al omstreden, omdat hij wordt gezien als het brein van het Amerikaanse militair optreden in Irak. Binnen de bank maakte hij zich ook niet geliefd, vooral doordat hij zich te veel met vertrouwelingen omringde.

Zijn vriendin, Shaha Riza, werkte indertijd bij de bank maar werd wegens de komst van Wolfowitz overgeplaatst naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De bank bleef haar wel doorbetalen. Het wordt Wolfowitz nu aangerekend dat hij er persoonlijk voor heeft gezorgd dat zij een forse salarisverhoging kreeg, buiten medeweten van het bestuur om.

The New York Times meldde woensdag dat de Amerikaanse regering het idee zou hebben gelanceerd om Wolfowitz vrijwillig ontslag te laten nemen als het bestuur van de Wereldbank hem niet ongeschikt verklaart voor het leiderschap van de instelling. De krant baseert zich op bronnen binnen de regering en bij de Wereldbank.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief