Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Barosso: geloofwaardigheid EU op het spel

19 jun 07

De geloofwaardigheid van de Europese Unie wordt aangetast als de regeringsleiders het donderdag en vrijdag niet eens worden over een aangepast verdrag. Dat heeft voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft gezegd.

"Hoe kunnen we geloofwaardig onze ambitieuze milieudoelen verkondigen in de wereld, als we het zelf onderling niet eens kunnen worden over onze eigen instellingen?", zei hij. "We moeten niet weggaan uit Brussel voordat we een deal hebben."

Barroso zei zware onderhandelingen te verwachten tussen de 27 regeringsleiders van de EU-landen. Hij verwierp de keiharde Poolse eis voor meer stemmen bij EU-besluiten: dat systeem is te delicaat om nog open te breken. "Laten we toch vermijden om met veto's te dreigen. Wees coöperatief", zo kapittelde hij Polen.

Barroso benadrukte dat het aangepaste verdrag de EU de capaciteit moet geven om te handelen. "Het gaat om efficiency en coherentie", zei hij. "Nu duurt sommige Europese wetgeving zes jaar. Dat is absurd. Laat me voorop stellen: Niemand wil een Europese superstaat. Maar het gaat erom dat we een Europa creëren dat burgers wat oplevert."

Het EU-verdrag vermindert het aantal vetorechten van landen, creëert een EU-president en geeft het Europees Parlement zeggenschap over meer terreinen. Landen mogen bovendien slechts
tien van de vijftien jaar een commissaris leveren voor de Europese Commissie.

Voorzitter Barroso prees de regeringen voor hun moed en flexibiliteit om de gemaakte afspraken over het Europese verdrag open te breken, na de afwijzing in Nederland en Frankrijk. Hij zegt dat "het klimaat voor een deal aanwezig is". Hij doelde op de wens van veel landen om een akkoord te bereiken. Bovendien is er nu veel vertrouwen in de EU, blijkens een eigen opiniepeiling van de Europese Commissie.

Barroso ontkende dat het Europese verdrag niet democratisch zou zijn, omdat er geen Europees referendum is. "Het zijn de parlementen in de EU-landen die erover beslissen: dus het is wel zeker democratisch."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief