Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wederopbouw Uruzgan 14 miljoen, missie 600 miljoen

26 jun 07

Nederland heeft tot nu toe 14 miljoen euro gestoken in de wederopbouw in Uruzgan.

Daarnaast is in 2006 ongeveer 7 miljoen uitgetrokken om de wederopbouwprojecten op te zetten en te begeleiden door de militaire Provinciale Reconstructie Teams (PRT's). Naar verwachting is dat dit jaar 11 miljoen euro.

Dat heeft minister Eimert van Middelkoop van Defensie dinsdag de Tweede Kamer geschreven na schriftelijke vragen over de overschrijding van het budget voor Uruzgan.

De uitgaven voor de wederopbouw staan in schril contrast met de kosten voor de militaire missie. De Nederlandse bijdrage aan de NAVO-macht ISAF is in ongeveer een jaar tijd al opgelopen tot bijna 600 miljoen euro. Aanvankelijk was de tweejarige missie begroot op 380 miljoen euro.

Dit geld komt van de HGIS-begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een potje voor ontwikkelingssamenwerking. Een deel van de extra kosten van de missie, zal Defensie zelf moeten opvangen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat er 500 miljoen extra komt voor Defensie. Ongeveer de helft daarvan gaat naar de financiering van vredesoperaties.

Kostenbeheersing in Afghanistan is voor Defensie moeilijk vanwege de lange en kwetsbare logistieke lijnen, lastige klimatologische en operationele omstandigheden. Niet voorziene overschrijdingen waren onder meer de verhoging van het aantal F-16's, de stijging van het aantal militairen in missiegebied, de inhuur van de catering, hoger munitieverbruik en extra inhuur van luchttransport.

Van Middelkoop schrijft dat de civiele inhuur van luchttransport ongeveer 20 procent uitmaakt van de raming van de hele operatie in Afghanistan. Als Nederland een transportvliegtuig C-17 zou kopen, zou dat volgens de bewindsman een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de behoefte aan luchttransport in Afghanistan.

Nederland heeft in de wederopbouw voor heel Afghanistan ongeveer 70 miljoen gestoken.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief