Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse MKZ-uitbraak nog niet onder controle

7 aug 07

De hoop van tienduizenden Britse boeren dat de MKZ-uitbraak in Engeland beperkt was gebleven tot een enkele boerderij is dinsdagochtend de grond in geboord.


Een tweede melkveehouderij op drie kilometer afstand van de vermoedelijk bron van de besmetting - een laboratorium ten zuidwesten van Londen - blijkt te zijn getroffen door de zeer besmettelijke mond- en- klauwzeer.

De nieuwe uitbraak werd ontdekt door veterinair deskundigen die uit voorzorg alle boerderijen in de getroffen regio rond de plaats Guilford onderzoeken. De tientallen koeien werden maandagavond al afgemaakt.

De eigenaar van het land waar de tweede uitbraak plaatsvond zegt dat de getroffen boer en diens familie "helemaal kapot" zijn van het nieuws. "We begonnen te denken dat het virus onder controle was, maar deze nieuwe uitbraak heeft ons terug bij af gebracht", vertelde hij de Britse omroep BBC.

Later op de dag wordt het resultaat verwacht van een onderzoek op twee nabijgelegen laboratoria, de een van het overheidsinstituut voor diergeneeskunde, de ander van farmaceut Merial. De stam van de griepachtige ziekte, die overigens onschadelijk is voor mensen. zou
ontsnapt zijn uit het complex in het dorp Pirbright. Dat heeft een internationale naam op dit gebied.

Onderzoekers kijken onder meer of recente overstromingen er toe hebben bijgedragen dat het virus uit een van de twee laboratoria kon ontsnappen. Mogelijk is vervuild water niet goed afgevoerd en kwam het na de hevige regenval in het oppervlaktewater terecht. De mogelijke besmettingsbron, het farmaceutisch bedrijf Merial, is ironisch genoeg ook de sleutel tot het beschermen van honderdduizenden Britse koeien.

De Britse regering heeft geen besluit genomen over het eventueel vaccineren van runderen, maar heeft bij het bedrijf inmiddels wel 300.000 vaccinaties besteld. Minister van Milieu Hilary Benn wilde niet ingaan op de suggestie dat Merial niet mag verdienen aan de uitbraak mocht het verantwoordelijk blijken te zijn.

Wereldwijd hebben autoriteiten strenge voorzorgsmaatregelen genomen. In Groot-Brittannië zelf is al het vervoer van koeien, varkens, schapen en geiten sinds zaterdag verboden. De Europese
Unie heeft de export van vee en melkproducten uit heel Groot-Brittannië, behalve Noord-Ierland stilgelegd.

Ook landen aan de andere kant van de wereld namen beperkende maatregelen. Zo controleert Australië vliegtuigpassagiers strenger en hebben Japan en Zuid-Korea de import verboden. In Nederland geldt sinds zaterdag ook een vervoersverbod voor vee. Inspectiediensten en dierenartsen voeren deze dagen controles uit bij 150 ondernemingen, die sinds 1 juni betrokken zijn geweest bij vervoer van vee tussen Nederland en Engeland. In totaal hadden er in die periode zo'n 380 transporten van koeien, varkens, schapen en geiten plaats tussen de twee landen.

(Bron:ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief